Perinteinen hiljainen mielenilmaus sodan uhrien puolesta pysäytti eilen Turun pääkirjastossa

Pauliina Pensikkala
Kuvaaja: Pauliina Pensikkala
Pauliina Pensikkala
Kuvaaja: Pauliina Pensikkala

Turun humanitaarisen oikeuden ryhmän järjestämä hiljainen mielenilmaus sodan uhrien puolesta pysäytti eilen 5.5. Turun pääkirjaston kävijöitä. Punaisen Ristin viikon hengessä järjestetty perinteinen mielenilmaus muistuttaa sodan oikeussääntöjen kunnioituksen välttämättömyydestä.

Mielenilmauksen tarkoituksena on muistuttaa sodan oikeussääntöjen noudattamisen tärkeydestä sekä tuoda esiin, että yli 90 prosenttia sodan uhreista on siviilejä. Maailmalla on tällä hetkellä meneillään noin 30 konfliktia, joissa suurimman taakan kantavat juuri siviilit. Konfliktien määrä ja siviilien kärsimykset näkyvät myös maailman pakolaistilanteessa: tällä hetkellä maailmassa on pakolaisia yli 50 miljoonaa, joka on enemmän kuin koskaan sitten toisen maailmansodan.

Mielenilmauksessa osallistujat makaavat hiljaa paikallaan 15 minuutin ajan. Siviili- ja sotilasuhrien määrää tuodaan esiin niin, että joka kymmenes osallistuja on pukeutunut sotilaspukuun muiden ollessa pukeutuneena omiin vaatteisiinsa. Osallistujia hiljainen mielenilmaus keräsi tänä vuonna parisenkymmentä.