Saarijärvellä saatiin ikäihmiset liikkeelle

Teija Matalamäki
Kuvaaja: Teija Matalamäki
"Me halutaan pysyä liikkeellä!"
Teija Matalamäki
Kuvaaja: Teija Matalamäki
"Yhteisö voi edistää liikunnan iloa vakuuttaa Pekkarisen Sirpa. "
Teija Matalamäki
Kuvaaja: Teija Matalamäki
"Fysioterapeutit Kati Kivelä ja Piia Öhman kertomassa miten kannattaa liikkua ja minkälaisia mahdollisuuksia siihen löytyy Saarijärvellä. "
Teija Matalamäki
Kuvaaja: Teija Matalamäki
"Saarijärven osaston toimintaa esittelemässä Markku Kyllönen, Terttu Tervakoski ja Kyllikki Hytönen."

Liikuntaneuvontaa ja turvallisuutta ikäihmisille – tapahtuma keräsi runsaasti väkeä. Saarijärvellä 14.4.2015 monitoimihallilla järjestetyssä päivässä oli 120 kuulijaa, kolme asiantuntijaluentoa sekä paikallisia näytteilleasettajia esittelemässä toimintaansa. Tapahtumassa tuotiin ikääntymistä positiivisesti esiin, kerrottiin liikunnan ja ravinnon merkityksestä ja fyysisen toimintakyvyn ylläpitämisestä, mutta myös mielen virkeydestä ja hyvästä olosta laajemmin. Kuulijoille annettiin tietoa kuinka he itse voivat huolehtia turvallisuudesta kotona ja ympäristössä.

Yksinäisyys yksi este liikunnalle

Tiedetään että liikunnalla voidaan vaikuttaa vanhuuteen liittyviin muutoksiin, se ylläpitää toiminnallisuutta ja vaikuttaa elämänlaatuun. Liikkumisesta luopuminen ei useinkaan ole iäkkään vapaaehtoinen valinta. Moni ikääntyvä tarvitsee liikkumiseen rohkaisua ja tukea. Punaisen Ristin Länsi-Suomen piirin aluetyöntekijä Teija Matalamäki kannusti kuulijoita pysymään liikkeellä ja innoitti osallistumaan ystävätoimintaan. Punaisen Ristin ystävä voi olla tukena liikunnassa.  – Siten jokainen voi olla vaikuttamassa siihen, ettei ainakaan Saarijärvellä kukaan jäisi paikoilleen yksinäisyyden vuoksi, haastoi Matalamäki.

Vapaaehtoisille ystäville on Saarijärvellä suuri tarve. – Yksinäisyyttä on ja ystäväpyyntöjä tulee paljon, mutta käsiä on liian vähän, sanoi Saarijärven osaston ystävävälittäjä Kyllikki Hytönen. Ystävätoiminta on merkittävää sekä saajalle että antajalle. – En olisi uskonut miten paljon se antaa, kertoi omakohtaisesta ystävyyssuhteesta Saarijärven osaston puheenjohtaja Markku Kyllönen.

Saarijärvellä paljon mahdollisuuksia liikkua

Sopivasti liikkumalla ja terveellisesti syömällä saadaan hoidettua myös mielen hyvinvointia. Liikunta- ja ravintopiirakasta löytyy kaikki tarvittava.  – Vasta-alkajan on hyvä aloitella maltillisesti, kertoi Saarikan fysioterapeutti Piia Öhman. Ikääntyville on tarjolla monenlaista liikuntamuotoa. – On tärkeää löytää itselle mielekäs laji liikuntaan, sanoi fysioterapeutti Kati Kivelä Saarijärven kaupungilta.

Turvallisuus on yhteistyötä

Viranomaiset ja kunnat sekä liikelaitokset tekevät turvallisuutta, mutta sen lisäksi meillä kansalaisina on kansalaisvastuu. Voimme omilla valinnoilla saada aikaan turvallisuutta. On hyviä käytänteitä, joista on ennaltaehkäisevää apua mutta myös tilanteessa toimimisen avuksi. – Jos eksyt metsässä revi oksia, jätä merkkejä omasta kulkureitistä, neuvoi Sirpa Pekkarinen Keski-Suomen kylät ja KYT ry:stä.

Teksti: Teija Matalamäki