Pakolaiset harjoittelivat arjen turvallisuustaitoja ja tutustuivat palolaitoksen toimintaan Lapinlahdella

Irja Karttunen
Kuvaaja: Irja Karttunen
"Tutustumiskäynti palolaitokselle oli elämys niin lapsille kuin aikuisillekin."
Pekka Turunen
Kuvaaja: Pekka Turunen
"Sammutuskalustoon tutustuminen ja paloauton kyytiin pääseminen oli illan kohokohta."

Me Punaisen Ristin vapaaehtoiset vierailimme Lapinlahdella asuvien afganistanilaisten pakolaisperheiden kanssa eräänä räntäsateisena tiistai-iltana paikallisella paloasemalla.

Illan aluksi palomestari Risto-Matti Raatikainen kertoi leppoisaan savolaiseen tyyliinsä palovaroittimen käytön tärkeydestä. Hän havainnollisti myös kahdella videolla, kuinka nopeasti huoneistopalo leviää ja  mikä merkitys tuolloin toimivalla palovaroittimella on.

Lisäksi opettelimme yhdessä, miten hätätilanteessa soitetaan hätänumeroon 112 ja kuinka tärkeää siinä tilanteessa on tietää oma osoite ja asuinkunta.

Kahvittelun jälkeen siirryimme kalustohaliin, jossa palomies Hannu Karttunen opetti meille rasvapalon sammuttamisen sammutuspeitteellä. Kaikki äidit ja isommat lapset kokeilivat innokkaasti sammutuspeitteen käyttöä ja joka kerta kattilapalo saatiinkin sammumaan ensi yrittämällä.

Ilta huipentui, kun Hannu pukeutui kaikkien nähden palomiehen asuun savusukelluslaitteita myöten. Yhdessä Risto-Matin kanssa he esittelivät myös paloautoa ja sen varusteita. Kaikki halukkaat saivat kiivetä korkeuksiin paloauton kyytiin. Lapset saivat myös kokeilla palokypärää ja tietysti ainutlaatuinen hetki ikuistettiin valokuviin.

Tutustumiskäynti oli erittäin onnistunut ja arjen turvallisuustaitojen opit antoivat varmasti paljon ajattelemisen aihetta ystävillemme. Yksi pojista rohkaistui jo kyselemään, kuinka palomieheksi pääsee ja onko työ vaikeaa.

- Irja Karttunen, vapaaehtoinen, Lapinlahti

Pakolaisten kotoutumista tukevaa järjestö- ja koulutustoimintaa Lapinlahdella tukee Suomen Punaisen Ristin hallinnoima ja Euroopan pakolaisrahaston rahoittama VAPAA - Vapaaehtoiset pakolaistyössä -hanke.