Länsi-Afrikan ebola-epidemia ei ole vielä ohi

Juhana Päivärinta
Kuvaaja: Juhana Päivärinta
"Punaisen Ristin delegaatti, kätilö Sirpa Turtiainen"

Osastomme kevätkokouksessa 24.3.2015 saimme kuulla Punaisen Ristin delegaatti, kätilö Sirpa Turtiaisen tuoreen raportin Länsi-Afrikan ebola-alueelta. Mielenkiintoisen esityksen otsikkona oli "Punainen Risti Ebola-alueella".

Sirpa Turtiainen palasi Sierra Leonesta, Keneman kaupungista noin kuukausi sitten. Hän toimi ebola-alueen kenttäsairaalassa auttamassa ebola-viruksen tartunnan saaneita.

- Ebola-epidemia on historian pahin, eikä se vielä ole ohi, sanoo Turtiainen. Punaisen Ristin toimintaa on edelleen ylläpidettävä läntisen Afrikan ebola-alueilla.SPR:n delegaatteina on ollut Suomesta epidemian aikana paikalla 39 henkilöä ja tällä hetkellä kenttäsairaaloissa työskentelee vielä 7 suomalaista Punaisen Ristin työntekijää.

- Uusien ebola-tapausten kokonaismäärässä ei ole selkeää laskua tammikuun 2015 jälkeen. Tapaukset ovat keskittyneet pienelle maantieteelliselle alueelle ja eniten niitä on Guineassa ja Sierra Leonessa, kertoo Turtiainen. Ebola-viruksen tartunnan saaneita on kaikkiaan yli 24.000 henkilöä, joista yli 10.000 on kuollut verenvuotokuumeeseen. - Ongelmallisinta on hygienia ja kosketustartunnan välttäminen ebola-viruksen leviämisen estämisessä, sanoo Turtiainen. Hän näkee, että vaikka suomalaiset matkustavat paljon, on tartunnan vaara meille hyvin vähäinen. Mahdollisen ebola-virustartunnan saanut henkilö pystyttäisiin todennäköisimmin Suomessa hoitamaan terveeksi, kun hänet saadaan eristettyyn sairaalahoitoon varhaisessa vaiheessa.