Vapaaehtoistoimintaa voi myös olla lehtien lukeminen

Altti Näsi
Kuvaaja: Altti Näsi
"Airi Kulmala (vas) oli uusin lukija juhlissa. Irja Niemi sen sijaan oli perustamassa lehtien lukijoiden porukkaa 1985."
Altti Näsi
Kuvaaja: Altti Näsi
"Ylöjärven Keitaalle oli saapunut muutamia kymmeniä entisiä ja nykyisiä lehdenlukijoita."
Altti Näsi
Kuvaaja: Altti Näsi
"Arja Sonne (vas) ja Raija Iivainen jakoivat ruusut entisille ja nykyisille lukijoille"

Alkuvuodesta 1985 Punaisen Ristin Ylöjärven osasto ja seurakunta päättivät yhdessä aloittaa sanomalehden lukemisen nauhalle. Niin kutsutusta äänilehtitoiminnasta sovittiin Tampereen seudun Näkövammaiset ry:n kanssa, sillä heillä oli valmiit jakokanavat asiakkaille, jotka toivoivat saavansa Ylöjärven Uutiset luettuina kotiinsa. Äänilehtitoiminta on harvinainen vapaaehtoisuuden muoto Suomen Punaisessa Ristissä.

Lehdet nauhoitettiin ja uudelleen kopioitiin c-kaseteille aina pitkälle 2000-luvulle asti. Irja Niemi oli yksi ensimmäisistä nauhalle lukijoista. Niemi muistelee alkuaikoja jopa hieman huvittuneena:

Istuimme usein seurakuntatalon sakastissa, joka oli ainoa sopivan hiljainen tila siihen aikaan. Siellä oli tosin talvisin kauhean kylmä. Kasettinauhurikin hajoili vähän väliä ja oli meillä muitakin teknisiä ongelmia.

Irja Niemi ei ole enää lukenut nauhalle vuosiin, mutta Niemen vieressä istuu Airi Kulmala, joka jatkaa tänä päivänä lukuperinnettä Ylöjärvellä. Kulmala on vasta aloittanut tämän vapaaehtoistoiminnan muodon, sillä hän on lukenut lehteä "nauhalle” vasta ensimmäisen kerran. Kulmala kertoo, että kokemus oli erittäin positiivinen ja hän haluaa jatkaa lukemista. Nykyään lehdet äänitetään ja jaetaan verkossa toimivan Daisy–ohjelman kautta.

Äänilehtitoiminnan kolmekymmenvuotista taivalta juhlittiin 18. maaliskuuta Iltaruskossa Ylöjärvellä. Paikalle oli saapunut muutamia kymmeniä nykyisiä ja entisiä lehdenlukijoita sekä muita sidosryhmien, kuten Ylöjärven Uutisten ja seurakunnan edustajia. Tapahtumaa juonsi lukijoiden nykyinen yhdyshenkilö Jorma Sinisalo. Puheenvuoroja käyttivät myös Punaisen Ristin ystäväpalvelusta Ritva Kokko, Tampereen seudun Näkövammaiset ry:n toiminnanjohtaja Tuija Seppänen sekä puheenjohtaja Kari Vähänen. Vähänen on yksi äänilehtien asiakkaista ja hän kiittelikin vuolaasti lukijoita: ”On niin kiva kuunnella lehteä toisen ihmisen lukemana. Paljon mukavampaa kuin robottia.”

Punaisen Ristin Ylöjärven osaston sihteeri Raija Iivainen ja puheenjohtaja Arja Sonne kukittivat ruusuilla entiset ja nykyiset lukijat.

Punaisen Ristin Hämeen piiri onnittelee kaikkia äänilehtitoimintaan osallistuneita vapaaehtoisia. Tärkeä työ on kestänyt jo kolmekymmentä vuotta, mikä on merkittävä saavutus. Kaikkien näiden vuosien aikana äänilehtitoiminnan kautta monet näkövammaiset ovat saaneet mahdollisuuden seurata maailman uutisvirtaa.