Selkeää tekemistä nuorille

Katja Riikonen
Kuvaaja: Katja Riikonen
"Paimion Reddie Kids -kerholaiset ovat harjoitelleet kolmen K:n hoitoa."

Paimion osasto pyysi nuoria tekemään kasvomaalauksia vuosijuhliinsa. Viisi nuorista jäi osaston toimintaan mukaan.

Punaisen Ristin Paimion osasto juhli 60-vuotistaivaltaan maaliskuussa ja kutsui vuosijuhliinsa paikallisia nuoria vetämään lapsille kasvomaalauspistettä. 15-vuotiaista tytöistä viisi innostui Punaisen Ristin toiminnasta niin paljon, että kävi Reddie Kids -koulutuksen. Kolme heistä vetää nyt Reddie-kerhoja ja kaksi on muussa toiminnassa mukana.

– Meillä on koko ajan ollut se ajatus, että mihin tahansa toimintaan pyritään ottamaan nuoria mukaan. Jos on kyse uunituoreista nuorisojäsenistä, heille on helpompi markkinoida konkreettista tekemistä. Se on luonnollinen tapa tutustua Punaisen Ristin toimintaan, Paimion osaston nuorisopromo Katja Riikonen kertoo.

Nuoria on helppo saada mukaan avuksi tapahtumiin, joissa liikkuu muitakin samanikäisiä. Osaston 60-vuotisjuhlissa nuorille järjestettiin lumenveistokilpailu. Muissa tapahtumissa he ovat myös täyttäneet ilmapalloja ja olleet narikassa.

– Olemme saaneet nuoria mukaan erityisesti kouluyhteistyön ansiosta. Tietty opettaja on yhteishenkilönämme ja olemme aina tervetulleita koululle esittelemään toimintaamme, Riikonen kertoo.

Reddie Kids -ryhmään tunkua

Paimion osastolla on yhteensä 300 jäsentä, joista nuoria on noin 50. Myös Reddie Kids -kerhot ovat olleet niin suosittuja, etteivät kaikki halukkaat ole edes mahtuneet mukaan. Vanhemmat ovatkin toivoneet, että Paimiossa aloittaisi myös toinen kerho.

– Reddie Kids -ryhmän suosio oli yllätys. Kävimme markkinoimassa ensiapukoulutusta lapsille ja aikuisille vasta hyvin lähellä kerhojen alkupäivää, mutta koska meillä on ollut tosi toiminnan täyteinen vuosi, olemme olleet paljon esillä ja ihmiset jo tietävät, mitä teemme, Riikonen arvelee.

Ensi vuonna Paimiossa järjestetään sekä piirin vuosikokous että valtakunnalliset ensiapukilpailut, joten tapahtumien järjestämisessä tarvitaan paljon apujoukkoja – myös nuoria.

– Ensi vuonna myös aiomme mennä käymään nuorten talolla esittelemässä toimintaamme. Esimerkiksi kortsuajokortti on hyvä keino kertoa toiminnasta kiinnostavasti.

Lisäksi osasto suunnittelee panostavansa myös jatkossa yläkoulu- ja lukioikäisiin.

– Ensi vuonna on nuorten teemavuosi, joten nuoret ovat kaikessa toiminnassa. Sen näkee naamasta, onko vapaaehtoinen nuori vai ei, Riikonen heittää.

Ennakkoluulot pois

Riikonen toivoo, että Punainen Risti nähdään yhtenä harrastusmuotona jatkossakin.

– Nuorille sopivan t-paidan suunnittelun sijaan nuorille voisi osoittaa selkeää tekemistä. Selkeään tehtävään on helppo tarttua, se on eri asia kuin jos pyytäisi nuoria edustamaan Punaisen Ristin nuorisotoimintaa, Riikonen toteaa.

Hän muistuttaa, ettei edes moni pitkään toiminnassa mukana ollut välttämättä osaa kertoa, mitä nuorisotoiminta tarkoittaa.

– Nuorille pitää osata antaa vastuuta, eikä tukeutua siihen, että he olisivat taitamattomia. Turhat ennakkoluulot pitää ottaa pois vanhoilta vapaaehtoisilta, Riikonen kehottaa.