Tammikuu 2015

Henri Backman
Kuvaaja: Henri Backman

Hei sinä!

Yhdenvertaisuus on perusoikeus. Jokaisella ihmisellä pitää olla yhdenvertaiset mahdollisuudet kouluttautua, tehdä töitä, saada erilaisia palveluita ja viettää vapaa-aikaa.

Uusi yhdenvertaisuuslaki tuli voimaan tämän vuoden ensimmäisenä päivänä. Se parantaa syrjityksi tulleiden oikeussuojaa ja laajentaa velvollisuutta edistää yhdenvertaisuutta. Yhdenvertaisuuslain mukaan ketään ei saa syrjiä iän, etnisen tai kansallisen alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. www.finlex.fi

Kuulostaa yksinkertaiselta, helpolta ja itsestäänselvyydeltä, mutta miksi se ei ole sitä? . Syrjintätutkimusten mukaan kuitenkin yli puoli miljoona suomalaista kokee vuosittain tulleensa syrjityksi (Euroopan komissio 2008).

Me kaikki olemme erilaisia ja me kaikki kuulumme johonkin vähemmistöön. Erilaisuus pelottaa tai aiheuttaa hämmennystä, kun joku näyttää erilaiselta, puhuu erilailla, liikkuu erilailla tai tykkää eri asioista. Jotkut asioista voi tuntua helpommalta hyväksyä ja on helpompi kunnioittaa toisen ihmisen mielipidettä, jos hän esimerkiksi kannustaa toista joukkuetta tai ei söisi lihaa. Joillekin voi olla vaikeaa hyväksyä, kun nainen kokee olevansa mies, puolisot ovat samaa sukupuolta tai ihminen puhuu suomea huonosti.

Miksi toinen ihminen ei ole samanarvoinen kuin joku toinen? Mikä tekee toisesta ihmisestä huonomman? Miksi toisia saa haukkua ilman, että tietää syytä tai on ottanut selvää?

Kysymyksiä, joihin minun on vaikea keksiä vastauksia. Nettiä selaimella huomaa helposti, että monella ei ole vaikeuksia vastausten keksimiseen. Tai ehkä heillä olisi, jos heiltä kysyttäisiin nämä kysymykset. Ehkä he samalla voisivat nähdä metsän puilta.

Uteliaisuutta ei pidetä aina hyvänä asiana. Ei tehrä tästä ny numeroo ja piretään omat asiat omina asioina. Emmää kehtaa mennä kysyy, koska mitä sekin sitten musta ajattelee. Toisaalta kysymällä oppii ja kysyvä ei tieltä eksy. Uskon, että rohkeammalla kohtaamisella ja asiallisilla kysymyksillä vähennämme ennakkoluuloja.

Asenteilla on myös iso merkitys yhdenvertaisuuden saavuttamiseksi. Muistan edelleen hyvin Kehitysvammaliiton mainoksen, jossa kehitysvammainen lapsi leikkii vammattomien lasten kanssa hiekkalaatikolla onnellisena, kunnes vammattomien lasten äiti hakee omat lapsensa pois. Lopussa on teksti: asennevamma periytyy, kehitysvamma ei. Tässä on aika paljon työtä meillä jokaisella. Meidän on oltava tarpeeksi rohkeita puuttua asiattomaan käytökseen ja tehdä asennekasvatusta yhdenvertaisuuden puolesta.

Punaisella Ristillä on seitsemän periaatetta, jotka ohjaavat meitä kohti yhdenvertaisuutta ja erilaisuuden kunnioittamista. Osastomme on ollut monena vuotena järjestämässä ja tukemassa yhdenvertaisuusleirejä, joissa erilaiset nuoret oppivat näkemään itsensä yhdenvertaisina nuorina eivätkä esimerkiksi vammaisuuden, vammattomuuden tai mielenterveyden kautta. Eräs nuori kommentoi leiripalautteessa, että parasta leirillä on, että saan olla oma itseni.

Ole sinäkin oma itsesi ja anna muidenkin olla!

Yhdenvertaisesti hyvää vuotta 2015!

mää

Kirjoittaja on Henkka, joka pitää sinua tärkeänä ihmisenä juuri tuollaisena kuin olet.