Ystävä antaa rohkeutta -astua vaikka kameran eteen

Erja Salmela
Kuvaaja: Erja Salmela
"Sirkka-Liisa Tuunanen ja Sirkka Eteläaho jännittävät kameroita ja ympärillä olevaa hyörinää. Ystävillä on kuitenkin tehtävä: kertoa Punaisen Ristin ystävätoiminnasta, koska molemmat kokevat asian erittäin tärkeäksi.Ohjaaja-kuvaaja Mikko Suuronen (vas.) ja ääniteknikko Simo Orpana ovat tarkkana."
Erja Salmela
Kuvaaja: Erja Salmela
"Sirkka-Liisa Tuunanen (vas.) on ollut Punaisen Ristin toiminnassa mukana 1960-luvulta lähtien. – Olen itse aikoinaan ollut aktiivinen vapaaehtoinen ja nyt saan ystävän vapaaehtoistoiminnan kautta vuorostani. Meillä on niin mukavaa ja aina oikein odotan Sirkan käyntejä, Sirkka-Liisa kertoo hymyillen."
Erja Salmela
Kuvaaja: Erja Salmela
"Ääniteknikko Simo Orpana virittelee mikrofonia Mikko Hoikkalalle."
Erja Salmela
Kuvaaja: Erja Salmela
"Mikko Hoikkala ja Veikko Lavikainen ovat käyneet pelaamassa pingistä ja biljardia, kun Veikon kunto on sen sallinut. Nykyään he pelaavat Veikon kotona pöytäbiljardia ja Koronaa. Välillä ystävykset virittävät Veikon eteiseen myös tikkataulun. – Aika kilpailuhenkisiä ollaan siis molemmat, miehet nauravat."
Erja Salmela
Kuvaaja: Erja Salmela
"Kamera käy! Sirkka Eteläaho valmistautuu haastatteluun. Kameran takana Alpertti Rieskjärvi."

Ystävätoiminnan alueellisen tuen kehittämisprojektin tuottamassa esittelyvideossa  vapaaehtoiset ja asiakasystävät kertovat ystävyydestään ja siitä, mitä ystävyys heille merkitsee. Lämminhenkisen videon on tarkoitus innostaa uusia vapaaehtoisia mukaan ystävätoiminnan koulutuksiin, esimerkiksi ystävätoiminnan lyhytkurssille. Videon toivotaan myös rohkaisevan ystävää haluavat ja heidän omaisensa mukaan Punaisen Ristin ystävätoimintaan. Videolle kuvataan neljää ystäväparia ja sen on tarkoitus valmistua helmikuun aikana.

Sirkka Eteläaho käy kerran viikossa Sirkka-Liisa Tuunasen luona. Naiset viihtyvät toistensa seurassa erinomaisesti ja kahvin juonnin lomassa puhutaan paitsi omista asioista, myös ihmetellään maailman menoa laajemminkin. Ystävyys on mukavaa yhdessäoloa.

– Ystäväkoulutuksen käyminen antoi rohkeutta alkaa ystäväksi. Koulutuksen jälkeen tiedän, että apua ja tukea löytyy vapaaehtoisille aina. Tämä ystävyys antaa minulle paljon ja tulemme oikein hyvin toimeen Sirkka-Liisan kanssa, Sirkka Eteläaho kertoo tyytyväisenä.

Miehiä kannustetaan mukaan ystävätoimintaan

Miesnäkökulmaa videolle tuo muun muassa jyväskyläläinen ystäväpari Mikko Hoikkala ja Veikko Lavikainen. Mikko kävi eläkkeelle jäätyään Punaisen Ristin Ystävätoiminnan koulutuksen, innostui asiasta ja nyt hän käy säännöllisesti Veikon luona. Miehillä on paljon yhteistä, sillä molemmat ovat tehneet työuransa opettajina. Lisäksi ystäviä yhdistävät kokemukset metsästys- ja kalastusharrastuksesta.

– Nykyään ne ovat semmoisia nojatuoliharrastuksia, kuvailee Veikko hymyillen.

Mikko Hoikkala kannustaa miehiä mukaan ystävätoimintaan. Mitään ihmeellistä ei tarvitse tehdä, vaan jokainen on hyvä ystävä juuri sellaisena kuin on. Pelaamisen lisäksi Mikko ja Veikko juovat kahvia ja juttelevat. Se ystävyydessä on tärkeintä - olla toisen ihmisen kanssa.

Teksti: Erja Salmela