Joulukahvila avasi ovensa pyhien ajaksi

Tanja Mäkelä
Kuvaaja: Tanja Mäkelä
"Villa Apteekin Tapaninpäivän tunnelmia"

Joulupäivän aamu valkenee aurinkoisena, mutta kaupunki on hiljentynyt joulun viettoon. Melkein jokainen kauppa on kiinni joulupäivänä sekä tapaninpäivänä, mutta eräässä ikkunassa näkyy lämmin, kutsuva valo. Punainen Risti järjesti tänä vuonna ensimmäistä kertaa avoimen joulukahvilan, jonne kaikki olivat lämpimästi tervetulleita.

Joulukahvila oli auki joulupäivänä Itä-Helsingin osaston tiloissa ja tapaninpäivänä Espoossa Villa Apteekissa. Espoon joulukahvila toteutettiin yhteistyössä Keski-Espoon osaston jaEspoon Mielenterveysyhdistyksen kanssa. Osasto lähti heti mukaan pilotoimaan joulukahvilaa. Tarjolla oli glögiä ja erilaista pientä naposteltavaa, joiden nauttimisen lomassa oli myös mahdollisuus pelailla lautapelejä. Kahvilassa oli myös lehtiä, jos halusi vain rauhassa syventyä lukemaan maailmalta tulleita tarinoita. Mutta ennen kaikkea paikalla oli seuraa, jotta kenenkään ei tarvitsisi viettää jouluansa yksin.

Haastattelin Punaisen Ristin vapaaehtoista Katri Kokkosta, joka oli mukana joulukahviloiden toteuttamisessa.

- Mikä on toimenkuvasi Punaisella Ristillä?

”Tämä oli ensimmäinen kertani SPR:n kampanjassa. Eläinrakkaana ihmisenä olen aikaisemmin tehnyt hyväntekeväisyystyötä mm. Helsingin Eläinsuojeluyhdistykselle ja mietikin, että miksen voisi eläinten ohella pitää huolta myös ihmisistä. Selailin SPR:n nettisivuja ja löysinkin sieltä mahdollisuuden toimia vapaaehtoisena mm. Joulukahvilassa sekä maahanmuuttajille järjestettävässä Suomen kielen keskustelukerhossa, Pulinapajassa.”

- Mitä mieltä olit tänä vuonna järjestetyistä joulukahviloista?

”Mielestäni idea joulukahvilasta on mitä mainioin. Vaikka joulu mielletään perhejuhlaksi, niin joukossamme on monia ihmisiä, jotka syystä tai toisesta viettävät joulua yksin. On hienoa, että SPR :n joulukahvila tarjoaa erilaisen mahdollisuuden viettää joulua.”

- Tarvitaanko mielestäsi joulukahviloita jatkossakin? Jos tarvitaan niin miksi?

”Ehdottomasti! Viitaten edelliseen vastaukseeni, kaikilla ei välttämättä ole perhettä tai ystäviä kenen kanssa joulua viettää tai he eivät vaan halua viettää „perinteistä joulua“. Tämän vuoksi on tärkeää, että SPR järjestää Joulukahvilan kaikille heille ketkä sitä tarvitsevat.”

- Mitä sinun mielestäsi ovat hyvän elämän eväät?

”Hyvä elämä rakentuu mielestäni rakkauden saamisesta ja antamisesta. Kun ihminen on rakastettu ja hän myös rakastaa itseään sellaisena kuin on, jakaa hän rakkautta myös ympärillään oleville – tutuille ja tuntemattomille. Hyvä elämä koostuu myös siitä, että elää itsensä näköistä elämää, välittämättä siitä mitä muut tekevät tai sanovat. Ei ole yhtä oikeaa tapaa elää elämää, jokainen määrittelee itse oman hyvän elämän polkunsa.”

 

Kiitos Itä-Helsingin ja Keski-Espoon osastolle, Espoon mielenterveysyhdistykselle, Hyvän elämän eväät – hankkeelle sekä kaikille ihanille vapaaehtoisille ja heille ketkä olivat mukana järjestämässä joulukahvilaa.

Kirjoittanut: Heidi Jääskeläinen, Harjoittelija, Metropolia ammattikorkeakoulu