Rakkautta, rajoja ja rohkeutta Toholammille

Tero Hintsa
Kuvaaja: Tero Hintsa
"Rakkautta, rajoja ja rohkeutta -ilta järjestettiin kunnantalolla."
Tero Hintsa
Kuvaaja: Tero Hintsa
"Osaston puheenjohtaja Marko Järvenoja avasi tilaisuuden."
Tero Hintsa
Kuvaaja: Tero Hintsa
"Tiina Taijonlahti luennoi Rakkautta, rajoja ja rohkeutta -illassa."

Toholammilla on sattunut vuoden 2014 useita nuoriin kohdistuneita tragedioita. Nuoren menehtyminen tuntuu aina epäoikeudenmukaiselta. Erityisesti pienessä kunnassa usean nuoren kuolema lyhyen ajan sisällä lisää epävarmuuden tunnetta, asiat eivät tunnu olevan samalla tavalla kuin ennen. Punainen Risti järjesti 27.11. Toholammilla kaikille kuntalaisille avoimen Rakkautta, rajoja ja rohkeutta -illan. Sen tavoitteena oli tarjota tietoa siitä, miten ihminen reagoi traagisiin tapahtumiin ja kuinka niistä voi selvitä.

- Toholammin Punaisen Ristin osasto toimii monella tavalla kuntalaisten hyväksi, puheenjohtaja Marko Järvenoja totesi avatessaan illan. Osastolla on ystävätoimintaa, seniorien ryhmätoimintaa, ensiapuryhmätoimintaa ja nyt juuri joulun alla jaamme pienituloisille lapsiperheille Hyvä joulumieli -lahjakortteja. Kuluvana vuonna osastomme on ollut historiansa suurimman haasteen edessä auttaessaan omassa kunnassa tapahtuneiden tragedioiden järkyttämiä tuttujamme.

Epätoivosta pikkuhiljaa eteenpäin

Kun ihmiselle sattuu jotain ikävää, hänessä käynnistyy luonnollinen kriisireaktio. Se etenee shokki-, reaktio-, työstämis- ja uudelleensuuntautumisvaiheiden kautta. Prosessin läpikäynti ei tuo takaisin menetettyä läheistä tai poista ihmisen kokemaa ikävää tapahtumaa. Kriisireaktioiden vaiheiden läpikäyminen auttaa jäsentämään tapahtuneen osaksi omaa elämäntarinaa.

- Toholammilla on viiden kuukauden aikana tapahtunut Suomen mittapuulla suuronnettomuus. Täällä tarvitaan erityistä tukea ja yhteistä välittämistä nuorten tukemiseksi kriisivaiheiden läpi, kriisipsykologi Tiina Taijonlahti pohti Toholammin tilannetta.

Kriisien jälkeen ystävät ja tuttavat voivat auttaa konkreettisilla keinoilla, kuten viemällä kattilallisen soppaa tai tarjoamalla lasten hoitoapua. Tarvittaessa voi saada ammattiapua. Sen hakemiseen kannattaa kannustaa ja lähteä vaikka mukaan saattajaksi. Erityisesti pienessä kunnassa kaikki voivat olla toinen toisensa tukena ja apuna.

- Olen tänään kohdannut yli 100 toholampilaista nuorta koululla. Siellä oli nähtävissä nuorten hyvä yhteishenki ja halu auttaa toinen toinen toistaan. Teillä on täällä tosi hienoja nuoria! Punaisen Ristin valtakunnalliseen psykologien kriisiryhmään kuuluva Tiina Taijonlahti tiivisti kokemuksiaan pitkän päivän päätteeksi.

Teksti: Tero Hintsa.