Viikonloppuna saatiin lisää kouluttajia ystävätoimintaan

Teija Matalamäki
Kuvaaja: Teija Matalamäki
"Vuorovaikutusharjoituksessa Piia Jounila kertojana ja Anne Pälve kuuntelijana."
Teija Matalamäki
Kuvaaja: Teija Matalamäki
"Hotelli Scandic Julian brunssin jälkiruokapöytä."
Teija Matalamäki
Kuvaaja: Teija Matalamäki
"Kurssilaiset pitivät omaa taukojumppaa."
Teija Matalamäki
Kuvaaja: Teija Matalamäki
"Siina Lepola kertoi omaishoitajien tukitoiminnasta."
Teija Matalamäki
Kuvaaja: Teija Matalamäki
"Koko Suomi leikkii -hanketta esitteli Seija Salminen."
Teija Matalamäki
Kuvaaja: Teija Matalamäki
"Monimuotoisen ystävätoiminnan avulla tarjotaan tukea ja toimintaa myös nuorille kertoi Varpu Vuorenrinne."
Teija Matalamäki
Kuvaaja: Teija Matalamäki
"Saija Ohtonen-Jones innosti hankkeen esittelyn alussa kaikki ylös seisomaan ja taputtamaan käsiä. "
Teija Matalamäki
Kuvaaja: Teija Matalamäki
"Yhteiskuva sosiaalipalvelukouluttajista 2014."

Turussa järjestettiin SPR:n eri toimialojen kouluttajien koulutuspäivät 22 - 23.11.2014. Sosiaalipalvelukouluttaja -koulutukseen osallistui yhteensä 12 vapaaehtoista Länsi-Suomen, Helsinki-Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Savo-Karjalan ja Oulun piiristä sekä keskustoimistosta. Tulevat sosiaalipalvelukouluttajat tekivät koulutuspäivistä onnistuneen omien kokemuksien ja osaamisen jakamisen kautta.

- Tämähän ei ole kouluttamista vaan keskustelua ja ajatusten vaihtoa samanhenkisten ihmisten kesken iloitsivat pääkouluttajat Anna Maria Erjamo ja Teija Matalamäki Ystävätoiminnan alueellisen tuen kehittämisprojektista. 

Punaisen Ristin periaatteet perustana  

Punaisen Ristin periaatteet ja ystävätoiminnan pelisäännöt ovat ystävätoiminnan perusta. Uudet kouluttajat jakoivat yhteisen mielipiteen siitä, että ystävätoiminnan perus- ja lyhytkurssilla tulee varata riittävästi aikaa periaatteiden käsittelyyn ja pohdintaan niiden näkymisestä ystävätoiminnassa. - Periaatteet ja pelisäännöt ohjaavat toimintaa ja antavat tukea vapaaehtoiselle sanoi kouluttaja Anna Maria Erjamo.  

Kehittämisen paikkoja

Keskusteleva joukko löysi kehittämisen kohtia vapaaehtoisen polulta. Vapaaehtoisen toimintaan mukaan pääsemisessä on yhä haasteita. - Osastolla on oltava valmius ottaa uusi vapaaehtoinen vastaan, pelkkä kurssin tarjoaminen ei riitä kertoi omakohtaisesta kokemuksesta ystävätoiminnan koordinaattori Seija Salminen. - Vapaaehtoiselle sanotaan, että hänellä on oikeus sitoutua tehtävään itselleen sopivaksi ajaksi, mutta vapaaehtoisen ohjaus pois jättäytyessä on heikkoa, myönsi Saija Ohtonen-Jones Täyttä elämää eläkkeelle hankkeesta.  

Ystävävälittäjä tukena monessa

Kouluttajan tulee kurssilla painottaa tuleville vapaaehtoisille että lähin tuki on osastossa oleva ystävävälittäjä.  – Vapaaehtoisella on oikeus pitää yhteyttä ystävävälittäjään mahdollisissa ongelmatilanteissa ja velvollisuus tiedottaa ystäväsuhteen tilannemuutoksista, pohdiskeli koulutukseen osallistunut ystävävälittäjä Anne Pälve Jyväskylän osastosta.      

Teksti: Teija Matalamäki