Omaishoitajat virkistäytyivät Laukaassa

Tero Hintsa
Kuvaaja: Tero Hintsa
"Sirkka Palonen ja Pirkko-Liisa Ekonen iloisina virkistyspäivillä."
Tero Hintsa
Kuvaaja: Tero Hintsa
"Tiina Taijonlahti johdatti keskustelua omaishoitajien jaksamisesta."
Tero Hintsa
Kuvaaja: Tero Hintsa
"Aluetyöntekijä Kaisa Tauriainen ja Pirkko-Liisa Ekonen."
Tero Hintsa
Kuvaaja: Tero Hintsa
"Peurungan maisemat tarjosivat mieltä rauhoittavan näkymän omaishoitajille."

Laukaan Peurungassa järjestettiin 19-20.11.2014 Omaishoitajien virkistyspäivät. Ne tarjosivat omaishoitajille mahdollisuuden rentoutua ja irroittautua omaishoitoarjesta. Päivillä jaksamisesta luennoi psykologi Tiina Taijonlahti. Hän toimii myös Punaisen Ristin valtakunnallisessa psykologien kriisiryhmässä. Päiville osallistui yli 20 omaishoitajaa.

Stressi omaishoitajan arjessa

Omaishoitajan työssä stressiä voi aiheuttaa sekä fyysinen että psyykkinen rasitus. Vakava ja pitkä sairaus saattaa muuttaa hoidettavan persoonaa. Omaishoitajana autetaan läheistä, mutta samalla on läsnä suru hoidettavan tilanteen muutoksista. Parisuhde voi muuttua hoitosuhteeksi ja rakastettu hoidettavaksi. Stressi saattaa aiheuttaa omaishoitajalle unettomuutta, keskittymiskyvyn puutetta ja samojen negatiivisten asioiden mielessä pyörimistä. Viimeistään stressin aiheuttaessa sydämen tykytystä ja muita vakavia oireita, omaishoitajan tulisi saada apua ja katkaisu arkeensa.

- Omaishoitaja itse, on tilanteensa paras seuraaja. Kuunnelkaa elimistöänne, aivot viestivät meille jaksamisestamme monin tavoin. Viestien kuuntelu ja niihin reagoiminen auttaa jaksamaan sekä palautumaan, Tiina Taijonlahti kertoi.

Ajatusten purkaminen auttaa omaishoitajaa

Omaishoitajan jaksamista auttaa stressin purkukeinojen löytäminen. Omaishoitajat kertoivat hyviä keinoja olevan esimerkiksi huumori, liikunta, kalastus, hammaslääkärissä käynti, lapset ja lapsenlapset, teatteri, kirjan lukeminen, Punaisen Ristin ryhmätoiminta ja ystävätoiminta, hengellinen elämä, puhuminen tai puutöiden tekeminen. Toisella toimii toinen, toisella toinen keino. Oman ajanottaminen ja pään tyhjentäminen ovat hyviä taitoja. Aina ei kuitenkaan jaksa omin voimin. Tarvittaessa kannattaa hakea ammattiapua. Päiville osallistujat kertoivat saaneensa apua esimerkiksi toimintaterapeutilta ja mielenterveyspalveluista.

- Terveyskeskuksen psykologille teillä kaikilla on oikeus päästä. Joillakin paikkakunnilla tehdään myös kotikäyntejä. Olkaa rohkeasti yhteydessä terveyskeskuksenne psykologiin, Tiina Taijonlahti kannusti.

- Puhekaveri voi löytyä, vaikka hyvinvointipäiviltä. Punainen Risti järjestää niitä juuri teitä varten, nauttikaa Peurungasta ja toistenne tuesta, omaishoitajien tukitoiminnan aluetyöntekijä Kaisa Tauriainen tsemppasi osallistujia.

Teksti: Tero Hintsa.