Punainen Risti ja Vapaaehtoinen pelastuspalvelu harjoitteli myrskytuhojen varalta OUKO 14 -valmiusharjoituksessa

Jari Huhtakallio
Kuvaaja: Jari Huhtakallio
"Myrsky murjoi Pohjois-Pohjanmaata"
Jari Huhtakallio
Kuvaaja: Jari Huhtakallio
"Valmiuspäivystäjät työssään"
Jari Huhtakallio
Kuvaaja: Jari Huhtakallio
"OUKO14 -valmiusharjoitus työllisti Punaisen Ristin ja Vapepan vapaaehtoisia"

Punainen Risti ja Vapaaehtoinen pelastuspalvelu osallistuivat Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja Pelastusopiston järjestämään OUKO14  –valmiusharjoitukseen 11.-12.11.2014. Harjoituksessa oli mukana noin 300 henkilöä Oulu-Koillismaan alueen kunnista, kuntayhtymistä, pelastuslaitokselta, Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta ja muista viranomaisista sekä järjestöistä ja yrityksistä.

Harjoituksen kuvitteellinen tilanne oli Oulu-Koillismaan aluetta koetteleva voimakas myrsky, jonka takia sähköt ja viestiyhteydet olivat laajalti poikki koko alueella. Matkapuhelinverkko ja internet yhteydet lakkasivat toimimasta, vedentulo lakkasi ja monin paikoin kärsittiin tulvan aiheuttamista vahingoista.

 Oulu- Koillismaan alueella toimii 17 Punaisen Ristin paikallisosastoa ja 90 Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepan) hälytysryhmää, joissa on yhteensä hälytettävissä 1200 vapaaehtoista. Harjoituksen aikana Punaisen Ristin ja Vapepan vapaaehtoisia pyydettiin palvelukeskusten evakuointiapuun, öljyntorjuntaan, vedenjakeluun, radioverkon rakentamiseen, ensihuollon tehtäviin sekä tiedusteltiin mahdollisuutta vaatetus- ja muonitusapuun.  Kaksipäiväisen harjoituksen aikana reilu 100 vapaaehtoista  oli viranomaisen apuna yllämainituissa avustustehtävissä. Tehtäviä Punaiselle Ristille ja Vapepalle tuli kaikkiaan 13.

Harjoituksen tilannekeskusta pidettiin yllä Punaisen Ristin koulutuskeskus Hietalinnassa vapaaehtoisten ja Punaisen Ristin Oulun piiritoimiston henkilökunnan kanssa. Harjoituksen päätavoitteena oli testata ja harjoitella toimintaa poikkeusoloissa.