Yhteistyötahot

Kaikkia Suomen vastaanottokeskuksia koskeva hanke tarvitsee monia yhteistyökumppaneita.

SKYOPE tekee yhteistyötä mm. seuraavien tahojen kanssa:

  • Maahanmuuttovirasto
  • Vastaanottokeskukset ja etenkin niiden opetuksesta vastaavat henkilöt
  • Hämeen alueen oppilaitokset
  • Hämeenlinnan kaupunki
  • Hämeen TE-toimisto ja ELY-keskus
  • alueelliset ja valtakunnalliset opetusalan järjestöt ja toimijat

Tärkein yhteistyötaho hankkeessa on Maahanmuuttovirasto, sillä se ohjaa ja rahoittaa vastaanottokeskusten toimintaa. Hanketta ei voitaisi toteuttaa, jos Maahanmuuttovirasto olisi eri mieltä siitä, mihin suuntaan opintotoimintaa tulee kehittää. Viraston tuki on tärkeä hanketta eteenpäin vievä voima: se mm. kannustaa kaikkia keskuksia ottamaan Opintotoiminnan suunnitelman käyttöön.

Alueelliset koulutuksenjärjestäjät Koulutuskuntayhtymä Tavastia ja Koulutuskeskus Salpaus ovat aktiivisesti mukana SKYOPEn ohjausryhmässä. Heidän kanssaan laaditaan mm. hankkeen linjauksia, mietitään tulevia toimintoja ja puidaan onnistumisia ja haasteita. Tavastialta ja Salpaukselta saatiin mm. näkemyksiä siihen, miten Opintotoiminnan suunnitelma sopii yhteen kotoutumiskoulutuksen opetussuunnitelmien kanssa.

Avainsäätiö on SKYOPElle tärkeä yhteistyötaho opetuksen kehittämistyössä. Hankkeen ensimmäisenä ja toisena vuonna tehtiin monia opetuskokeiluja Lammin vastaanottokeskuksen koulussa. Avainsäätiö oli aktiivisesti mukana näissä kokeiluissa. Säätiön kanssa yhteistyössä laadittiin kouluopetukseen soveltuvaa puhetta tukevaa opetusmateriaalia. Avainsäätiö on hankkeen myötä tullut tutuksi kaikille vastaanottokeskusten opettajille, sillä se on pitänyt opettajille koulutuksia yhteisissä työkokouksissa.

SKYOPE-hankkeen tarkoituksena on yhdenmukaistaa vastaanottokeskusten opetusjärjestelmää ja täten myös helpottaa siirtymistä kuntaan ja kotoutumiskoulutukseen. Onkin tärkeää, että hankkeessa ovat mukana Hämeen ELY-keskus ja Hämeen työ- ja elinkeinotoimisto. Heiltä saamme näkemystä siihen, miten asiakkaan opintopolku jatkuu vastaanottokeskusajan jälkeen. SKYOPEn ja työ- ja elinkeinoalan edustajien yhteisenä tavoitteena on turvapaikanhakijan sujuva siirtyminen kuntaan, uusiin palveluihin ja jakto-opintoihin.