Hankkeen tavoitteet

"Opettajat ryhmätyön parissa"

SKYOPE-hankkeen keskeisinä tavoitteina on ollut laatia vastaanottokeskuksiin sopiva opetusohjelma, yhdenmukaistaa opetuksessa käytettäviä materiaaleja ja yhtenäistää opettajien työtä esimerkiksi koulutusten avulla ja lisätä heidän välistään yhteistyötä.

Opetusohjelma ja yhtenäiset materiaalit

Vuonna 2014 valmistunut Vastaanottokeskusten opintotoiminnan suunnitelma antaa kaikille vastaanottokeskuksille valmiin opetusmallin, johon kuuluvat kurssisuunnitelmat ja -sisällöt sekä lista sopivista opintomateriaaleista. Suunnitelman liitteenä olevaan opintomateriaalilistaan on kerätty vinkkejä kurssisisältöihin sopivista kirjallisista ja sähköisistä materiaaleista, joita opettajat voivat hyödyntää omassa opetuksessaan. Hankkeen tavoitteena on, että opintotoiminnan suunnitelma otetaan käyttöön kaikissa Suomen vastaanottokeskuksissa.

Opettajien yhteistyön lisääminen

Hankkeen aikana on järjestetty vastaanottokeskusten opettajien työkokouksia ja koulutuspäiviä, ja tavoitteena on turvata opettajien välisen yhteistyön jatkuminen hankkeen päättymisen jälkeenkin. Opettajien tapaamisissa on keskusteltu vastaanottokeskuksen suomen opettajan työnkuvasta, työssä jaksamisesta, on jaettu kokemuksia ja käytännön vinkkejä. Kokouksissa opettajat ovat myös osallistuneet opintotoiminnan suunnitelman laatimiseen. Koulutuksissa opettajat ovat saaneet tietoa esimerkiksi erilaisista opetusmenetelmistä ja -materiaaleista, luku- ja kirjoitustaidon opetuksesta, kulttuuritietoutta, näkemyksiä traumataustan vaikutuksesta oppimiseen sekä muista työhön liittyvistä aiheista.