Monikulttuurinen perheleiri Moision kartanossa Elimäellä

Tarja Rantanen
Kuvaaja: Tarja Rantanen
"Sauvakävelyä leirillä"

Suomen Punainen Risti auttaa pakolaisia paitsi maailmanlaajuisesti niin myös paikallistasolla. Hyvänä esimerkkinä tästä on Kouvolan alue, missä SPR Anjala-Inkeroisen ja Valkealan osastot ovat järjestäneet pakolaisten kotouttamista helpottavaa toimintaa.

Yksi projekteista huipentui kesäkuun alussa Elimäellä pidettyyn leiriin. Osanottajat olivat paljolti maahanmuuttajia, jotka olivat Suomeen tullessaan luku- ja kirjoitustaidottomia. Leiriavustajina toimivat heidän vapaaehtoiset ystävänsä Punaisesta Rististä.

Ensimmäisenä päivänä me piirin työntekijät Essi, Piritta ja minä Anna sekä Tarja Anjala-Inkeroisten osastosta järjestimme EA-rastit osallistujille. Rasteja oli neljä: tajuttomuus, kodin turvallisuus, nyrjähdys ja haavat sekä hätänumeroon soittaminen. Tehtävä oli meille haasteellinen, koska osallistujien suomen kielen taito oli heikko. Mutta selvisimme siitä puhumalla hitaasti ja antamalla esimerkkiä monta kertaa. Rohkaisimme heitä harjoittelemaan hymyillämme, mikä auttoi!

Leiriläiset tykkäsivät tehtävistä ja kokivat, että he saivat ja omaksuivat sinä päivänä erittäin tärkeäätieto-taitoa.

Leirikulttuuriin liittyy liikkuminen ulkona ja luonnossa. Mekin leikimme suomalaisia pihaleikkejä, kuten esimerkiksi hevosenkengän heittoa. Pelit olivat varmasti leiriläisille uutta ja ennen näkemätöntä, mutta hauskaa meillä kaikilla oli! Mutta hauskin juttu oli leiriläisen mielestä sauvakävely! Se ihmetytti ja nauratti alussa ja osoittautui sitten vaikeaksi tehtäväksi. Mutta tästäkin selviydyttiin hymyilemällä!

 

Leiri päättyi konserttiin, jossa laulettiin eri kielillä ja tanssittiin. Se oli helppoa: tanssin kielen tulkkeja ei tarvita.

Juttu leiristämme on päässyt valtakunnallisiin ”Inhimillisiin Uutisiin”, jossa toimittajana on Rauli Virtanen. ”Inhimillisiä Uutisia” on Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama vaihtoehtomedia, jonka tarkoituksena on tehdä näkyväksi 800 järjestön tekemääinhimillisesti arvokasta työtä. Voit katsoa uutista leiristämme linkistä: http://www.inhimillisiauutisia.fi/item/484807. Linkki löytyy myös piirin Facebook-sivulta.

Leiri oli monen tahon ja ihmisen yhteistyön tulos: mukana oli Kouvolan kaupunki, Kototuki – hanke, Anjalan nuorisokeskus sekä Punainen Risti.

Kiitos kaikille mukana olleille vapaaehtoisille ja piiritoimiston väelle!

Anna Buzaeva

PS.

Tämä leiri ei ollut tänä kesänä ainoa Kaakkois-Suomen piirin alueella, vaan myösMäntyharjun osasto järjesti kesäisen perheleirin 18 afgaanilapselle perheineen.

Kiitokset kaikille Mäntyharjun vapaaehtoisille, erityisesti Anneli Saariselle, joka toimi leirillä kokkina, kokin avustajana, nuotiomestarina, leipurina jne. eikä ehtinyt ottaa valokuvia.