Ystävätoiminta on kustannustehokasta

Marina Spets
Kuvaaja: Marina Spets
"Aivojumppaa"

Teksti: Anita Hartikka

Suomen Punainen Risti sai pienehkön rahalahjoituksen, jonka lahjoittaja halusi käytettäväksi yksinäisten vanhusten tukemiseen ystävätoiminnan keinoin.  Piirien ja osastojen kanssa tehtiin yhteistyössä ”tukea vanhuksille”- lahjoitukselle käyttösuunnitelma.

Aikataulu oli tiukka, mutta tulokset olivat mahtavat. Kahdeksan osastoa ja yksi piiri toteuttivat hankkeita, joissa lahjoittajan toive toteutui hienosti ja kustannustehokkaasti, käytettävissä oli  4 000 euroa.  Sillä rahalla ja osastojen omavastuupanoksella 860 yksinäistä ikäihmistä pääsi  nauttimaan yhdessäolosta,  virkistyksestä , kulttuuriannista ja hyödyllisestä ohjauksesta mm. omasta terveydestä ja turvallisuudesta huolehtimiseen.  

Kaikki hankkeet olivat erinomaisia, tässä muutama makupala niistä. Esimerkit toivottavasti antavat vinkkejä ja uusia ideoita, kuinka elähdyttää yksinäisten vanhusten elämää.  Esimerkeistä näkyy myös osaston sisällä tapahtunut yhteistyö mm. terveyspisteiden kanssa.

  • Ulvilan osasto etsi yksin kotona asuvia vanhuksia kotipalvelun kautta ja kutsui virkistystapahtumiin puhelinsoitoilla ja täsmäkutsuilla.  Kahteen iloiseen juhlahetkeen osallistui yhteensä 88 vanhusta.
  • Seinäjoella vietiin 12 vanhusta teatteriin turvallisesti Punaisen Ristin ystävien saattamana ja tukemana.
  • Lapualla vanhukset saivat terveyspisteessä ohjausta omasta terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimiseen, myös nettipalvelujen käyttöön ehdittiin virkistyspäivän aikana paneutua.
  • Sonkajärvellä perehdyttiin kotiturvallisuuteen ja saatiin ohjausta turvallisuusriskien poistamiseen ja avun hälyttämiseen hätätilanteessa. Koulutuksen ja ohjauksen lisäksi järjestettiin virkistystilaisuuksia. Yhteensä tapahtumiin ja tilaisuuksiin osallistui 577 ihmistä.
  • Kuopion osasto perusti ikämiehille ja miespuolisille omaishoitajille  ”ukkokerhon”.  Kerhoon saatiin 17 miestä ja se jatkaa toimintaansa osana osaston ystävätoimintaa.
  • Jyväskylän osasto järjesti kulttuurihistoriallisen retken Toivakan puukirkkoon, matkalla nautittiin yhdessäolosta ja hyvästä lounaasta. Retkeen osallistui 24 ikäihmistä.

Kuva on sotaveteraanisukupolvelle järjestetystä kesäleiristä, jonka Österbottens Svenska Distrikt toteutti.