Punaisen Ristin avustustyöntekijä Kristiina Alho "Avustustyön asiantuntemusta Jyväskylästä maailmalle"

Punaisen Ristin kuva-arkisto
Kuvaaja: Punaisen Ristin kuva-arkisto
"Kristiina Alho Pakistanin maanjäristysalueella Punaisen Ristin delegaattina vuonna 2006"

Suomen Punaisen Ristin kansainväliset avustustyöntekijät ovat koulutettuja ammattilaisia, jotka ovat lisäksi hankkineet vankan työkokemuksen kotimaassaan. SPR:n kansainvälisen avun henkilöreservissä on noin 1000 henkilöä.

Suomen Punaisen Ristin kansainvälinen apu rahoitetaan Suomen Punaisen Ristin katastrofirahaston, Ulkoasiainministeriön sekä Euroopan unionin ja Euroopan komission humanitaarisen avun toimiston ECHO:n varoista. Myös yritykset tukevat Suomen Punaisen Ristin kansainvälistä avustustoimintaa.

Sairaanhoitaja, avustustyöntekijä Kristiina Alho Jyväskylästä on osallistunut useisiin eri Punaisen Ristin avustusoperaatioihin.  Ensimmäinen kansainvälisen avun tehtävä oli hänelle vuonna 2003 Iranin Bamissa tapahtuneen maanjäristyksen avustusoperaatio. Seuraavaksi hän osallistui Intian valtameressä vuonna 2004 tapahtuneen tsunamin suomalaisuhrien evakuointiin Thaimaasta Suomeen. Pakistanin Muzaffarabadissa vuonna 2005 tapahtuneen maanjäristyksen jälkeen matka vei Pakistaniin.  Tsunamin jälkeen Alho oli Keniassa vuonna avustamassa tulvauhreja 2008. Afganistanissa työskenneltiin 2009. Maanjäristyksen uhreja autettiin Haitissa vuonna 2010.

– Kansainväliseen toimintaan lähdin mukaan koska olin sitä jo vuosia harkinnut. Kotiasiat hieman viivyttivät hakeutumista. Minua on aina kiinnostanut katsoa maailmaa hieman kotinurkkia kauempaa. Olin jo vuosia tehnyt Punaisen Ristin työtä kotimaassa. Kun pääsin peruskurssille, oli asia selvä, kertoo Kristiina Alho.Henkilöreserviin pääsee, kun läpäisee Suomen Punaisen Ristin järjestämän viikon kestävän englanninkielinen peruskurssin.

Kristiina Alho kertoo, että avustusoperaatiot kansainvälisiä. Avustustyöntekijöitä tulee useasta eri maasta. Punaisen Ristin kansainvälisen komitean avustusoperaatio Afganistanissa oli Alhon avustustyöntekijäuran monikansallisin. Paikalla oli avustustyöntekijöitä Italiasta, Keniasta, Saksasta, Australiasta ja Uudesta Seelannista.

Avustustyöntekijät ovat aina paikallisten tukena. Alkuun yleensä ulkomaalaisilla on vahvempi rooli, mutta mahdollisimman pian vastuu siirtyy paikallisille.  Yritämme viedä länsimaalaista ajattelu- ja toimintatapaa paikallisille sikäli kun siitä on hyötyä. Esimerkiksi mukana tuodaan järkevää antibioottipolitiikkaa ja hygieniaosaamista paikallisia arvoja kunnioittaen.

– Olen luonteeltani ihminen joka elää aika paljon hetkessä. Keikan jälkeen pääsen nopeasti kiinni omaan elämääni enkä kauheasti murehdi jälkeenjäänyttä kertoo Kristiina Alho. Yksi ihminen ei voi pelastaa maailmaa ja siihen on vain sopeuduttava. Keikalle yritän ottaa paljon musiikkia ja lukemista mukaan, niillä pärjää. Kollegojen tuki ja ajatustenvaihto auttaa, samoin yhteydet kotiin. Tänä päivänä yhteyden saaminen kotiin onkin melko helppoa, oltiin sitten missä päin maailmaa tahansa jatkoi Kristiina Alho.

Avustustyöntekijöille perheiden tuki on tärkeää. – Perhe on ollut hyvin mukana ja tukeneet minua. Afganistanin jälkeen kyllä lapsenlapset kielsivät enää lähtemästä minnekään, kun olin niin kauan poissa, kertoi Kristiina Alho lopuksi.

Punaisen Ristin viikolla 5.-11.5.2014 vietetään Punaisen Ristin perustajan Henry Dunantin (s. 8.5.1828) syntymäpäivää. Suomen Punaisen Ristin Jyväskylän osasto järjestää Henryn päivän kahvit torstaina 8.5.2014 kello 18.00 Länsi-Suomen piirin Jyväskylän aluetoimistolla (Ailakinkatu 5). Tapahtumassa Jyväskylän osasto ja Länsi-Suomen piiri esittelevät toimintaansa yleisölle. Sairaanhoitaja Kristiina Alho kertoo kokemuksistaan Punaisen Ristin avustusoperaatioissa kello 19.15.  Tilaisuus päättyy noin kello 20.

Lisätietoja: Tiedottaja Marko Tervo, 040-754 0038