Ulkoilu virkistää ikääntyvää -Kansalaisaloite vireillä

Petteri Kivimäki
Kuvaaja: Petteri Kivimäki
"Ähtärin osaston ystäväryhmä ulkoiluttaa Ostolanhovin palvelutalon asukkaita kerran viikossa. "
Petteri Kivimäki
Kuvaaja: Petteri Kivimäki
"Ulkoilusta nauttivat etualalla Kerttu Seppälä ja Esa Leppävuori, taustalla Merja Alku. "

Punaisen Ristin Ähtärin osaston ystäväryhmä ulkoiluttaa Ostolanhovin asukkaita kerran viikossa. Ähtärin ystävät ovat niin aktiivisia liikuttajia, että ovat voittaneet Ikäinstituutin Vie vanhus ulos -kampanjan jo kahdesti. Ähtärin lisäksi monet muutkin osastot ovat innostuneet ulkoilutoiminnasta. Innostusta tarvitaankin, sillä reilut 50 000 yli 63 vuotta täyttänyttä ihmistä on ympärivuorokautisesti hoidettavana vanhainkodeissa, terveyskeskusten vuodeosastoilla ja tehostetussa palveluasumisessa.

Ähtärin osastolla vapaaehtoisia kannustaa erityisesti ulkoilutoiminnasta saatu positiivinen palaute. Ulos pääsy piristää monen ikääntyvän mieltä ja lenkkeillessä muistuu mieleen tuttuja asioita kukkien tuoksusta lumen narinaan kenkien alla.

– Mieleeni on jäänyt elävästi erään vanhuksen ilo siitä, kuinka hän vuosien jälkeen näki jälleen syreenien kukkivan. Ulkoilutoiminnan kautta voi oppia huomaamaan, kuinka pienistä asioista voi löytää ilon, Ähtärin osaston Soile Jukkala kertoo.

Jo lähes 9400 ihmistä vaatii oikeutta ulkoiluun ympärivuorokautisessa hoidossa

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan lakia asiakkaan ja potilaan itsemääräämisoikeuden vahvistamisesta ja rajoittamisesta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Kansalaisaloitteella vedotaan Eduskuntaan, että se sisällyttäisi tähän lakiin päivittäisen tunnin ulkoiluoikeuden ympärivuorokautisessa pitkäaikaishoidossa oleville ihmisille. Jotta kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, on kannatusilmoituksia saatava 50000 kappaletta. Tähän mennessä allekirjoittaneita on lähes 9400.

Kansalaisaloitteen ympärivuorokautisessa hoidossa olevien oikeudesta ulkoiluun voi allekirjoittaa sähköisesti 13.5.2014 asti osoitteessa https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/625 Ikäinstituutista on mahdollista tilata lomakkeita allekirjoitettavaksi esimerkiksi tapahtumissa jaettavaksi. Ähtärin osaston Soile Jukkala ja Esa Leppävuori kannustavat Punaisen Ristin vapaaehtoisia allekirjoittamaan kansalaisaloitteen.

- Vapaaehtoiset pystyvät kannustamaan ikääntyviä liikkumaan, parhaimmillaan seniori innostuu ja pystyy käymään ulkona myös samassa laitoksessa asuvien ystäviensä kanssa. Ulkoilun hyötyjä ei voi kiistää, kaikilla pitäisi olla mahdollisuus päästä liikkumaan. Kansalaisaloite on hyvä asia, nyt kaikki vaikuttamaan ikääntyvien ulkoilun puolesta!

Teksti: Tero Hintsa.