Verenluovutukset 2019

Verenluovutuksen ikäraja on 18–70 vuotta
 

Verenluovutusta voi siis jatkaa siihen asti, kunnes täyttää 71 vuotta. 66 vuotta täyttänyt voi luovuttaa verta vain, jos edellisestä verenluovutuksesta on alle kaksi vuotta. Käytännössä tällä hetkellä verenluovutusta voivat jatkaa korkeintaan 68-vuotiaat.

Mahdollisuus jatkaa verenluovutusta koskee vain aktiivisia verenluovuttajia. Aktiivinen tarkoittaa, että henkilö on käynyt luovuttamassa verta viimeisen kahden vuoden sisällä. Kahden vuoden sisällä luovuttaneiden, aktiivisten luovuttajien ryhmä on Euroopassa otettu käyttöön kuvaamaan luovuttajia, joiden elimistö on tottunut luovutukseen ja joilla on tuore kokemus luovutuksesta. Vastaava toimintamalli on käytössä muissakin EU-maissa.

Verenluovutuksen yläikäraja nosto perustui verenluovutuksen riskien arviointiin ja verenluovutuksesta aiheutuneiden haittojen tilastoihin. Toimintatapa on yleisesti käytössä Euroopassa. Perusterveelle, 66 vuotta täyttäneelle verenluovuttajalle ei tuoreiden tietojen mukaan aiheudu verenluovutuksesta sen suurempaa riskiä kuin nuoremmillekaan. Siksi yläikäraja voitiin turvallisesti nostaa. Yläikärajan nostamiseen ei liity lisävaatimuksia, vaan jokainen verenluovuttaja arvioidaan samojen edellytysten mukaan aina ennen luovutusta.

Uuden luovuttajan yläikärajaan ei tullut muutosta, vaan verenluovutuksen voi aloittaa korkeintaan 59-vuotiaana. Uudeksi luovuttajaksi katsotaan myös ne henkilöt, jotka ovat luovuttaneet verta edellisen kerran ennen vuotta 1995.

Ikärajan nostaminen antaa usealle tuhannelle luovuttajalle mahdollisuuden jatkaa potilaiden auttamista. Uutinen on otettu innokkaasti vastaan.

Kahden luovutuksen välillä tulee naisilla olla vähintään 91 vuorokautta ja miehillä vähintään 61 vuorokautta. Naiset voivat luovuttaa verta enintään neljä kertaa vuodessa ja miehet enintään kuusi kertaa vuodessa.
Uuden verenluovuttajan on oltava alle 60-vuotias ja asunut Pohjoismaissa viimeisen kolmen kuukauden ajan.
Verenluovutuskelpoisuus tutkitaan tarkemmin paikan päällä. Verenluovuttajan henkilöllisyys tarkistetaan ennen luovutusta kuvallisesta henkilökortista.

Veren hemoglobiinipitoisuus mitataan ennen luovutusta. Hemoglobiinin on oltava naisilla 125-175 g/l ja miehillä 135-195 g/l, jotta verta voi luovuttaa.

Verta luovutetaan 450 millilitran pussillinen. Pussin täyttymiseen kuluu aikaa 5-10 minuuttia.

Testaa sovitko luovuttajaksi täällä: http://www.sovinkoluovuttajaksi.fi/

Forssassa verenluovutus siirtyi SPR:n Forssan osaston hoidettavaksi sairaalan lopetettua verenluovutuspisteensä sairaalan yhteydessä. Ensimmäinen verenluovutustilaisuus Forssan osaston järjestämänä pidettiin 17.4.2002.

Vuoden 2019 luovutukset.

Muutokset ovat mahdollisia, joten tarkistathan aika- ja paikkatiedot vielä ennen luovutuspäivää  Veripalvelun nettisivuilta Tästä linkistä aukeaa uuteen ikkunaan Liikkuvan Veripalvelun Forssan verenluovutuspäivät.

Verenluovutukset järjestetään Forssan ev.lut. seurakunnan seurakuntatalolla. (Kartanonkatu 16, 30100 Forssa)
Punaisen Ristin Forssan osaston lisäksi verenluovutuksen kahvituksia hoitaa useita eri vapaaehtoisjärjestöjä. Avustava järjestö on mainittu luovutuspäivän yhteydessä.

Päivä             Avustava järjestö

Ti 26.2.19 SPR Forssa

Ti 26.3.19 SPR Tammela

Ma 29.4.19 SPR Jokioinen

Ti 28.5.19 SPR Ystäväpalvelu

Ti 25.6.19 Martat, 150. luovutus Forssassa Liikkuvan Veripalvelun toteuttamana

Ti 23.7.19 Viksbergin asukasyhdistys

Ti 20.8.19 Ystävänkammari

Ma 23.9.19 SPR, Jokioinen

Ti 22.10.19 Lounais-Hämeen poliisit

Ti 19.11.19 Reserviläiset

Ma 9.12.19 SPR Ystäväpalvelu

Yhdyshenkilönä Veripalvelun ja Forssan luovutusten välillä toimii Sari Simola.

Lisätiedot sekä verihiutaleiden määrät löydät täältä: https://www.veripalvelu.fi/ (Linkki avautuu uuteen ikkunaan)