Nuoret ystäviksi – ja sitten vaikka luottamustehtäviin!

Niklas Meltio
Kuvaaja: Niklas Meltio

Oulussa käynnistetty Lähekkönää messiin –hanke on hyvä esimerkki siitä, kuinka ystävätoiminnan lisäksi nuoria voidaan saada mukaan myös osaston toimintaan ja jäseniksi.

Lähekkönää messiin on oululaisten oma versio Nuori nuorelle –ystävätoiminnasta (NuNu) ja sen ideana on auttaa syrjäytyneitä nuoria yhteisen tekemisen kautta. Tarkoituksena on, että vapaaehtoiset vievät omanikäisiään nuoria esimerkiksi elokuviin ja jääkiekko-otteluihin, eikä heiltä edellytetä pidempiaikaista sitoutumista.

Tästä huolimatta uudet vapaaehtoiset yllättivät täysin kurssin vetäjät: nämä nuoret ovatkin alusta alkaen innokkaita myös muihin tehtäviin, kuten ystävävälitykseen ja osaston toimintaan!

- Kurssilaisista muodostui tiivis ryhmä ja osa heistä oli valmis ottamaan myös vastuuta jo ensimmäisellä kurssikerralla, kertoo Oulun piirin sosiaalipalvelusuunnittelija Erja Leppälä.

Ensimmäinen NuNu-kurssi oli onnistunut siinäkin mielessä, että se tavoitti suunnitellun kohderyhmän. Kurssilaiset olivat 19-29-vuotiaita, joiden joukossa oli myös yksi mies ja maahanmuuttajataustainen nainen.
 

Yhdessä harrastaen

Mielenkiinnon kohteiden kirjo oli laaja, kun kurssilla selvitettiin, mitä kukakin tahtoisi tehdä ystävänsä kanssa. Nuoria tahdotaan viedä niin Kärppä-otteluun, leffaan kuin metsään ulkoilemaan. Jollain taas on musiikillisia lahjoja, mitä voisi hyödyntää myös ryhmätoiminnassa.

- Moni ilmoitti kuitenkin, että on kiinnostunut mistä vain. Tärkeintä onkin, mitä autettava nuori itse haluaa tehdä, Leppälä kertoo.

Ennen kuin Oulun ensimmäiset NuNu-koulutetut pääsevät viettämään aikaa heille nimettyjen ystävien kanssa, kannustetaan heitä osallistumaan ensin ryhmätoimintaan. Nuoria ystäviä koulutetaan nimittäin vielä lisää, jonka jälkeen aloitetaan vasta toiminnan markkinoiminen apua tarvitseville.

Kun ystäväparit ovat muodostuneet, voivat he hakea piiritoimistolta lippuja haluamaansa harrastukseen.
 

Luonteva väylä osaston toimintaan

Apua tarvitsevat ovat yksinäisiä nuoria, joita voi esimerkiksi ahdistaa kulkea suuressa väkijoukossa, ja joita vapaaehtoinen voi auttaa olemalla seurana.  Vaativaa hoitoa tarvitsevia ei vapaaehtoisille ystäville välitetä.

- Joskus riittää parikin yhteistä harrastuskertaa ja se, että on vain saanut toisen liikkeelle, Leppälä toteaa.

Apua tarvitsevat löytyvät muun muassa Oulun kaupungin sosiaalitoimen ja koulujen tukioppilaiden kautta. Uusia vapaaehtoisia sen sijaan rekrytoidaan mukaan oppilaitosten sähköpostilistoilla, lehti-ilmoituksilla ja tietysti sana leviää myös Oulun osaston kautta.

- Oulun osasto on järjestänyt mahtavasti uusien jäsenten ja vapaaehtoisten iltoja, joiden kautta saadaan nuoria mukaan myös ystävätoimintaan ja sen jälkeen myös osastoon ja luottamustehtäviin. Voin todellakin suositella NuNu-toimintaa muillekin piireille ja osastoille, Leppälä toteaa.