Ystäväkoulutuksessa uusia ennätyksiä

SPR Länsi-Suomi kuva-arkisto
Kuvaaja: SPR Länsi-Suomi kuva-arkisto
"Kivijärvellä Leena Linna ja Outi Hertteli (takana) iloitsivat kouluttajien Kaisa Tauriainen ja Rauni Lankinen kanssa vuoden suurimasta ystäväkurssista. Osallistujia lähes 40."
Tero Hintsa
Kuvaaja: Tero Hintsa
"Peruskurssilta pääsee hyvin taidoin alkuun vapaaehtoisen polulla. Kuva on Kurikasta."

Suomen Punaisen Ristin ystävätoiminta pyrkii lievittämään yksinäisyyttä ja lisäämään yksinäisten hyvinvointia. Valtaosa vapaaehtoisista toimii ystävinä senioreille ja tulee mukaan toimintaan koulutuksen kautta. Uusien ystävien kouluttamisessa on tehty kaikkien aikojen Länsi-Suomen ennätys vuonna 2013. Kokonaisuudessaan 544 uutta ystävää koulutettiin 46 kurssilla.

Ystävätoiminnan peruskurssi edelleen ystävätoiminnan kulmakivi

Ensimmäinen ystävätoiminnan peruskurssi järjestettiin Helsingissä vuonna 1959, minkä jälkeen tuhannet ystävät ovat kurssien kautta päässeet avuksi yksinäisten arkeen. Kuluvana vuonna Länsi-Suomen piirissä on pidetty 16 Ystävätoiminnan peruskurssia, niille osallistui 217 kurssilaista. Muutamia kursseja peruuntui tai muutettiin lyhytkurssiksi liian pienen osallistujamäärän takia. Viime vuosina eniten kursseja on järjestänyt Jyväskylän osasto, jopa neljä kurssia vuosittain. Tänä vuonna monet osastot pitivät pitkästä aikaa ensimmäisen ystäväkurssinsa. Esimerkiksi Kuortaneella ystävätoiminta käynnistyi uudelleen ja peruskurssille osallistui 16 henkilöä marraskuun lopussa.

- Ystävätoiminnan peruskurssien kestosuosio ja uusien kurssimuotojen kehittyminen kertovat hyvästä draivista Ystävätoiminnassa! Uusia vapaaehtoisia on saatu viime vuosina koulutettua paljon enemmän kuin toiminnasta on jäänyt vanhoja ystäviä pois, toiminnanjohtaja Pekka Annala tiivistää tyytyväisenä.

Omaishoitajien tukitoiminnassa uusia koulutuksia

Maaliskuussa järjestettiin Summassaaressa Saarijärvellä ensimmäinen Vapaaehtoinen omaishoitajan rinnalla – koulutus. Kurssi on ystävätoiminnan peruskurssin jälkeistä lisäkoulutusta ja siihen osallistui 10 omaishoitajien tukitoiminnassa mukana olevaa vapaaehtoista. Omaishoitopainotteisia Ystävätoiminnan peruskursseja järjestettiin Kivijärvellä ja Konnevedellä.

Ystävätoiminnan lyhytkurssilta ystäväksi yhdessä illassa

Ystävätoiminnan lyhytkursseja järjestettiin vuoden 2013 aikana 24 osastolla. Kaikkiaan kursseilla koulutettiin 244ystävää. Ystävätoiminnan lyhytkurssi on kehitetty Ystävätoiminnan alueellisen tuen kehittämisprojektissa. Ensimmäinen lyhytkurssi järjestettiin Jyväskylän osastolla marraskuussa 2012. Lyhytkurssi voidaan järjestää esimerkiksi osallistujamäärän jäädessä liian pieneksi peruskurssin pitämiseksi. Näin vapaaehtoiset pääsevät kuitenkin mukaan toimintaan ja vapaaehtoisen polulle.

- Ystävätoiminnan lyhytkurssi on uusi nopeampi ja helpompi tapa lähteä vapaaehtoiseksi. Voit valita haluatko lähteä vapaaehtoiseksi yhdessä illassa vai haluatko kenties peruskurssilta enemmän tietoa auttamisesta, Teija Matalamäki Ystävätoiminnan kehittämisprojektista kertoo.

Nunu, Hertta ja Kamu -kursseilta ystäviä lapsille sekä nuorille

Nunu -kurssilla koulutetaan nuoria ystäviksi nuorille. Turvatalojen kanssa yhdessä rakennettu koulutus- ja toimintamalli on alkanut Kuopiosta, Oulusta, Tampereelta ja Helsingistä. Syksyllä 2013 Jyväskylän osasto järjesti ensimmäisen Nunu-kurssin Länsi-Suomen piirissä. Siihen osallistui 14 erittäin aktiivista ja Punaisen Ristin auttamistehtävistä kiinnostunutta nuorta.

- Nunu-koulutusta sovellettiin Jyväskylän osaston alueellisiin ja paikallisiin tarpeisiin. Tekemisen, toiminnan ja harrastamisen kautta Nunu tarjoaa nuorille räätälöidyn mahdollisuuden tulla mukaan Punaiseen Ristiin, hiukan uusin maustein. Kurssin tavoitteena oli käynnistää nuori ystävä nuorelle-ystävätoiminnan muoto. Kuitenkin kurssin jälkeen oli kasassa sellainen ryhmä, joka tarttui suoraan keräyslippaisiin ja on sen jälkeen ehtinyt tehdä jo paljon muutakin. Näistä kuullaan vielä, vastuukouluttaja Henna-Maria Jalosalmi pohtii tyytyväisenä.

Vaasasta käynnistynyt KaMu-toiminta koostuu yksilötoiminnasta ja kerhotoiminnasta. Punainen Risti toteuttaa KaMu-toimintaa yhdessä MLL:n kanssa. KaMu-kursseilla koulutetaan sekä yksittäisiä ystäviä 4-14 –vuotiaille lapsille että ohjaajia KaMu-kerhoihin. Koulutuksissa perehdytään tarkemmin KaMu-toimintaan, sen ennalta ehkäisevään näkökulmaan, vuorovaikutustaitoihin, tunnetaitoihin ja lasten osallistumiseen toiminnassa. Koulutuksen kautta saa mahdollisuuden toimia niin yksilö- kuin kerhotoiminnassa. KaMussa koulutettiin kuluvana vuonna 8 uutta vapaaehtoista.  KaMu-toimintaa ohjaa ja koulutukset Länsi-Suomen piirissä järjestää lapsitoiminnan ohjaaja Elsi Pienimäki.

- KaMu-toiminnan alussa on tahdottu suunnata koulutusta erityisesti Vaasan Ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoille. Sosionomiopiskelijat ovat kyvykkäitä, motivoituneita ja kiinnostuneita osallistumaan KaMu-toimintaan. Lisäksi opiskelijat saavat tärkeää käytännön kokemusta ja vapaasti valittavien opintojen opintopisteistä, Elsi Pienimäki kertoo tiiviistä yhteistyöstä VAMK:n kanssa.

Hertta on oppilaitoksessa järjestettävä Ystävätoiminnan peruskurssi. Nuorille räätälöidyn kurssin jälkeen opiskelijat tekevät Punaisen Ristin ystävätoiminnan toiminta-ajatuksen mukaisesti vapaaehtoistyötä vanhainkodissa tai vastaavassa laitoksessa. Länsi-Suomen piirissä Herttaa on koulutettu Alajärven yläasteella, missä kursseille osallistui tänä vuonna 51 nuorta.

Moottorisahaystävät päräyttivät Saarijärvellä

Miesten on ollut vaikea löytää luontevia vapaaehtoistehtäviä ystävätoiminnasta. Saarijärven osaston ystäväryhmä teki vuonna 2008 SWOT-analyysin, missä yhdeksi heikkoudeksi löydettiin vähäinen miesvapaaehtoisten määrä. Saarijärvellä ei jääty tuleen makaamaan, vaan lähdettiin kokeilemaan eri tapoja saada miehiä mukaan. Ratkaisun avain löydettiin viime vuonna osaston lähdettyä suunnittelemaan huono-osaisuushanketta Moottorisahaystävät -idean ympärille. Osaston puheenjohtaja Markku Kyllösen ja varapuheenjohtaja Pentti Tavailan johdolla Saarijärven vanhalle metsäkoululle kokoontui kevään 2013 iltoihin jopa lähes 30 miestä tutustumaan ystävätoimintaan ja moottorisahoihin. Syksyllä historialliselle ensimmäiselle miesten ystävätoiminnan peruskurssille osallistui 10 saarijärveläistä miestä.

- Miehet ovat lähteneet esimerkillisesti mukaan ystävätoimintaan Saarijärvellä. Siellä startattiin Moottorisahaystävätoiminta alkuvuodesta. Se on ikäänkuin äijäjoogan vastine vapaaehtoistoiminnassa. Miehet sekä toimivat ystävinä että välillä tutustutaan moottorisahojen malleihin ja huoltoon tiivistää sosiaalipalvelukouluttaja Marko Järvenoja.

- Suomalaisessa kulttuurissa miesten arvoja voidaan pitää kovina arvoina, kuten työ ja raha. Tämän vuoksi tarvitaan miesten kulttuurista kannustin lähteä pehmeämpien arvojen pariin. Suomalaisesta miehestä löytyy pehmeämpienkin arvojen vaalija, mikä näkyy kursseilla käydyissä keskusteluissa. Kurssit ovat tervetullut muutos miesten maailmaan, Marko Järvenoja toteaa.

Saarijärven innoittamana miesten kurssia on testattu Kauhavalla yhteistyössä Eloisaikä-ohjelman AijjoosII-projektin, Järjestötalo Seinäjoen, Etelä-Pohjanmaan Sydänpiirin ja seurakunnan kanssa.

Teksti: Tero Hintsa