Intoa ryhmätoimintaan ja palveluihin ohjaamiseen -Ohjaajien syystapaamiset alkoivat Kurikassa

Tero Hintsa
Kuvaaja: Tero Hintsa
"Ohjaajien illat starttasivat Kurikasta."
Tero Hintsa
Kuvaaja: Tero Hintsa
"Kurikassa senioriryhmätoiminnan kehittämiseksi saatiin veri kiertämään erilaisten niskahierontavälineiden avulla."
Tero Hintsa
Kuvaaja: Tero Hintsa
"Taimi Rinne Ilmajoen osastolta ja Johanna Lahtinen pohtivat senioriryhmien kehittämistä."
Tero Hintsa
Kuvaaja: Tero Hintsa
"Pelastuslaitos tarjosi hyvät puitteet Kurikan tapaamiselle."

Länsi-Suomen piirin Ystävätoiminnan alueellisen tuen kehittämisprojektin illat ystävätoiminnan ohjaajille alkoivat 25.9.2013 Kurikasta. Seuraavat illat järjestetään Vimpelissä, Lohtajalla, Petäjävedelle ja Kannonkoskella. Kurikan tapaamisessa pohdittiin kahdessa ryhmässä ryhmätoimintaa ja palveluihin ohjaamista.

Kehittämisprojektissa etsitään uusia keinoja ystävien välittämiseen, palveluihin ohjaamiseen, etsivään ystävätyöhön ja ryhmätoimintaan. Osastojen tukemista parannetaan jakamalla Länsi-Suomen piiri viiteen pienempään alueeseen, joista jokaisella toimii oma vastuukouluttaja.

Senioriryhmätoimintaan uusia vinkkejä

Punaisen Ristin senioriryhmätoiminta käynnistyi 1950-luvulla Kultaisen iän kerhoista. Kultaisen iän kerhot löysivät paikkansa ja olivat erittäin suosittuja useita vuosikymmeniä. Vielä nykypäivänäkin useissa osastoissa toimii Kultaisen iän kerhoja, mutta uusia Kultaisen iän kerhoja ei ole syntynyt enää pitkiin aikoihin. Muutamat osastot ovat onnistuneet käynnistämään uusia ryhmiä eri nimillä, kuten Kuutamoinen Ilmajoella, Punatulkut Jalasjärvellä ja Iltarusko Kurikassa.

- Ryhmässä juodaan yleensä kahvit ja usein meillä käy ulkopuolisia luennoitsijoita Aino Haavisto Kurikan osastolta kertoi.

- Kuutamoisessa käy ulkopuolisia luennoitsijoita, ensi perjantaina meille tulee lausuntaryhmä, mutta hyvin tärkeää on jättää myös vapaalle keskustelulle aikaa, Ilmajoen osaston Taimi Rinne pohti.

Ystävätoiminnan projektissa mallinnetaan senioriryhmätoimintaa, etsitään uusia tapoja järjestää ryhmiä ja otetaan käyttöön uutta materiaalia ohjaajien tueksi. Ehkäpä projektin myötä jossain osastossa keksitään uusi houkutteleva nimi Kultaisen iän kerhojen rinnalle.

- Ryhmien ohjaajille on nyt tarjolla tukea, materiaalia ja hyviä yhteistyökumppaneita, kuten paikalliset vanhusten palvelutalot aluetyöntekijä Johanna Lahtinen kannusti Kurikassa.

Ystävän apuri -Mistä lisäapua ystäväasiakkaille?

Ystäväasiakkailla on aika ajoin tilanteita missä täytyy etsiä vapaaehtoisavun lisäksi muita avun antajia. Vapaaehtoistyössä ei tavallisen ihmisen taidoin voida, eikä tarvitse, ratkaista ammattiapua vaativia tilanteita tai ottaa hoitovastuuta. Kurikan tapaamiseen osallistuneet ystävätoiminnan ohjaajat nostivat esille esimerkiksi ikääntyvien masennuksen ja muistihäiriöiden yleistymisen. Ohjaajat olivat myös huolissaan yksinäisten seniorien löytämisestä esimerkiksi syrjäkyliltä.

- Palveluihin ohjaamista on ilmiselvästi erittäin tärkeää pohtia ja miettiä. Olisi tärkeää pohtia missä tilanteissa Punaisen Ristin ystävätoiminnan vapaaehtoisen tai osaston vastuuhenkilön on oltava yhteydessä muihin palveluihin ja missä emme voi niin toimia, aluetyöntekijä Teija Matalamäki tiivisti Kurikassa käytyä keskustelua.

- Ikääntyvien kohdalla lievemmän masennuksen ja yksinäisyyden erottaminen voi olla vaikeaa, eikä sitä tarvitsekaan välttämättä tehdä. Eikä heti kannata antaa periksi, usein näkee miten yksinäisyys alkaakin lieventymään ja vointi paranemaan ystävätoiminnan avulla, Ilmajoen osaston Sisko Mäenpää pohti.

Lue lisää projektista:

Ystävätoiminnan alueellisen tuen kehittämisprojekti

Lyhytkurssilta illassa ystäväksi

Ystävätoiminnan asiantuntijat kokoontuivat Kokkolassa

Mitä kuuluu ystävätoimintaan?

Toivakan, Leivonmäen ja Joutsan osastot ystäväpalvelua kehittämässä