Nuorisovaliokuntien opintomatka Tanskan Nuorten Punaiseen Ristiin

Maria Poikajärvi
Kuvaaja: Maria Poikajärvi
"Vierailukohteena Tanskan Nuorten Punainen Risti."
Maria Poikajärvi
Kuvaaja: Maria Poikajärvi
"Sää suosi opintomatkaamme koko reissun ajan, saimme nauttia alkavasta keväästä ja auringosta."
Maria Poikajärvi
Kuvaaja: Maria Poikajärvi
"Ensimmäisenä iltana suoritimme kaupunkisuunnistusta kuten kuvasta näkyy."
Maria Poikajärvi
Kuvaaja: Maria Poikajärvi
"Tanskan Nuorten Punaisen Ristin toimiston alakerrassa sijaitsi Zusammen-kahvila, jota vapaaehtoiset pitivät auki."
Maria Poikajärvi
Kuvaaja: Maria Poikajärvi
"Nuorisovaliokuntien välisen "Tulevaisuusverstas"-työpajan tuotoksia."
"Iloinen matkaseurueemme virallisessa yhteiskuvassa."

 

Kööpenhaminassa leijuvat ideat ja ajatukset

Toukokuun alussa kaksi Punaisen Ristin nuorisovaliokuntaa päätti yhdistää voimansa ja suunnata kohti Kööpenhaminaa tarkoituksena saada uusia ajatuksia nuorisotoiminnan toteuttamiseen. Lapin piiri ja Helsingin ja Uudenmaan piiri ovat alueina todella erilaisia ja siksi monet asiat näyttäytyvät hyvin eri näkökulmasta. Esimerkiksi Lapin pitkät välimatkat ovat asia, joka ei Helsinkiläisille heti tule mieleen kun kyseessä on nuorisotoiminnan suunnittelu. Matka olikin opettavainen: saimme uusia ideoita paitsi nuorisotyön tekemiseen myös ymmärrystä Suomen Punaisen Ristin eri piirien eroista ja yhtäläisyyksistä.

Toukokuun ensimmäisenä päivänä viisi lappilaista ja seitsemän huppilaista tapasivat Helsinki-Vantaan lentokentällä ja aloittivat matkansa kohti Kööpenhaminaa tarkoituksenaan tutustua Tanskan Nuorten Punaiseen Ristiin ja vaihtaa ajatuksia Punaisen Ristin nuorisotoiminnasta. Ohjelmaamme kuului paljon vierailuja: kävimme tutustumassa esimerkiksi osastotoimintaan, nuorten ystävä-chattiin sekä Tanskan Nuorten Punaisen Ristin pitämään vintage-puotiin. Kuulimme myös mielenkiintoisesta jäsenhankintatavasta: Tanskan Nuorten Punaisen Ristin jäseniä houkutellaan tuomaan kaverinsakin mukaan jäseniksi lupaamalla palkkioksi esimerkiksi festarilippuja. Vierailut oli järjestetty todella hienosti ja Tanskan Nuorten Punaisen Ristin vapaaehtoiset olivat niin hyviä puhujia, että yksikään vierailu ei tuntunut tylsältä. Päinvastoin kaikki olivat todella mielenkiintoisia ja hyvin nuorisopainotteisia.

Vierailtuamme Henkisen tuen keskuksessa, suuntasimme kohti Konttia ja nuorten vintage-kauppaa. Kontti oli melko samanlainen kuin meille täällä Suomessakin, mutta tämä nuorten vintage-kauppa oli jotakin aivan uutta. Nuoret naiset toimivat täysin vapaaehtoispohjalta pitäen kauppaa auki opiskelujensa lomassa. Nuoret olivat tehneet kaupasta hyvin oman näköisensä ja heistä huokui intohimo puotia ja kauniita vaatteita kohtaan.

Nuorten ystävä-chat antoi meille upeita ideoita ja ainakin lappilaiset innostuivat kehittelemään jotakin samantyyppistä myös Pohjoiseen. Chatin tarkoituksena on, että vapaaehtoiset keskustelevat nuorten kanssa netissä ja ikään kuin valvovat keskustelua.

Kävimme myös tutustumassa Tanskan Nuorten Punaisen Ristin nuorisodelegaattitoimintaan. Tanskassa on sekä nuorisojohtajia (youth leader) että nuorisodelegaatteja (youth delegate). Erona on, että nuorisojohtajat ovat vapaaehtoisia ja heidän työtehtävänsä ovat käytännönläheisiä. Nuorisodelegaatit taas saavat palkkaa ja vastaavat vaativimmasta projektinhallintatehtävistä. Opimme, että Tanskan malli eroaa Suomen nuorisodelegaattitoiminnasta esimerkiksi siinä, että Tanska kouluttaa nuorisojohtajia ja nuorisodelegaatteja vain sen verran, mitä tarvitaan eri projekteihin kentälle.

Onneksi meille jäi myös vapaa-aikaa kaikkien vierailujen lomassa ja teimme muun muassa kaupunkikierroksen Kööpenhaminan keskustaan ja tutustuimme eri nähtävyyksiin. Joka päivä saimme myös nauttia aivan ihanista Tanskan ravintoloiden ruoista. Yhdeksi suosikki ravintolaksemme muodostui nuudeliravintola Wagamama, jossa kävimmekin peräti kolme kertaa.

Tämä meidän yhteinen Kööpenhamina-matkamme osoitti, että Pohjois- ja Etelä-Suomen pitäisi tehdä entistä tiiviimpää yhteistyötä. Jopa vain täällä Suomessa, voimme oppia toisilta piireiltä todella paljon. Ja jos voimme oppia pelkästään paikallistasolla niin paljon, voi kuvitella mitä tällaiset opintomatkat muihin maihin voivat tarjota.

Teksti: Kaisa Loikkanen ja Maria Poikajärvi
Kuvat: Maria Poikajärvi