Arjen rasismista pitää puhua - Rasisminvastainen viikko 18.–24.3.

Susanna Lammassaari
Kuvaaja: Susanna Lammassaari
"Ennakkoluulojen luovutus -tempaus Rovaniemellä 2013."
Susanna Lammassaari
Kuvaaja: Susanna Lammassaari
"Maaliskuussa 2010 ennakkoluulojen luovutus -tempaus järjestettiin paikallisliikenteen busseissa."

Punainen Risti kampanjoi valtakunnallisesti rasismia vastaan 18.-24.3. eri puolilla Suomea kouluissa, työpaikoilla, kaduilla, toreilla, kauppakeskuksissa ja Facebookissa. Vapaaehtoiset järjestävät monenlaisia tempauksia, joilla halutaan herätellä ihmiset pohtimaan omia ennakkoluulojaan ja laittamaan rintaansa ”Vastustan rasismia” –rintamerkki. Lisäksi Punainen Risti jakaa eri puolilla Suomea Ennakkoluuloton edelläkävijä –tunnustuksia.

Luovu ennakkoluuloistasi –tempauksia järjestetään ympäri Suomea

Rasisminvastaisella viikolla 18.–24.3.Punainen Risti muistuttaa ennakkoluulojen olevan ongelmajätettä ja tarjoaa keinon luopua niistä. Viikon aikana Punaisen Ristin vapaaehtoiset ympäri Suomea pyytävät ihmisiä kirjoittamaan paperille etnisiä ryhmiä kohtaan tuntemiaan ennakkoluuloja, joista he ovat valmiita luopumaan. Näitä ei lueta, vaan ne päätyvät ongelmajäteroskikseen ja lopulta tuhotaan. Ennakkoluuloistaan luopumalla jokainen voi olla mukana rakentamassa moniarvoista ja ympäristöltään ystävällistä Suomea.

Ennakkoluuloton edelläkävijä –tunnustuksia yhdenvertaisuuden edistäjille

Punaisen Ristin piirit jakavat alueellisesti rasisminvastaisella viikolla Ennakkoluuloton edelläkävijä –tunnustuksia erilaisille yrityksille, yhteisöille ja ihmisille, jotka ovat toiminnallaan edistäneet yhdenvertaisuutta. Tunnustuksen tavoitteena on nostaa esille toimijoita, jotka edistävät ihmisten yhdenvertaista kohtelua suomalaisessa yhteiskunnassa. Keskeistä on myös myönteisten asenteiden edistäminen ja avoin tosiasioihin perustuva keskustelu. SPR Lapin piirin myöntämä tunnustus julkistetaan maanantaina 18.3.

Kaikki voivat osallistua!

Punaisen Ristin vapaaehtoisena voi olla mukana monikulttuurisessa toiminnassa tukemassa maahanmuuttajien kotoutumista Suomeen. Vapaaehtoiset toimivat maahanmuuttajien ystävinä, kieli- ja läksykerhoissa ja leireillä. Lisätietoja vapaaehtoistoiminnasta löytyy osoitteesta punainenristi.fi/tule-mukaan/monikulttuuriseen-toimintaan.

Punainen Risti haastaa kaikki mukaan osoittamaan kantansa rasismia vastaan myös sosiaalisessa mediassa. Kantansa voi osoittaa esimerkiksi Facebookissa liittämällä profiilikuvaansa suomen-, ruotsin- tai englanninkielisen Vastustan rasismia –PicPadge-kuvan.

 

SPR Lapin piirin alueella tapahtuu

Keminmaassa maanantaina 18.3. klo 12-15 Keminmaan lukiolla Luovu ennakkoluuloistasi –tempaus.

Kemissä torstaina 21.3. klo 10-15 Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan kampuksella Luovu ennakkoluuloistasi –tempaus.

Rovaniemellä torstaina 21.3. klo 10-15 Lapin ammattiopiston Porokadun yksikössä Luovu ennakkoluuloistasi –tempaus.

Kemissä perjantaina 22.3. klo 14-17 Kemin Prismassa Luovu ennakkoluuloistasi –tempaus.

Torniossa lauantaina 23.3. klo 12-16 Rajalla -kauppakeskuksessa Luovu ennakkoluuloistasi –tempaus.

 

Lisätietoja:

SPR Lapin piiri, Susanna Lammassaari 040 744 0948
www.luovuennakkoluuloistasi.fi
www.facebook.com/aanestanaamallasi