Lapin piirin Sydäntalvi-valmiusharjoitukseen osallistui yli 700 henkilöä

"Enontekiön osastolaiset evakuointiharjoituksessa yhdessä Asumispalvelusäätiön henkilökunnan kanssa."
"Enontekiön osastolaiset evakuointiharjoituksessa yhdessä Asumispalvelusäätiön henkilökunnan kanssa."
Asko Unhola
Kuvaaja: Asko Unhola
"Tornion osasto valmistautuu Sydäntalvi-valmiusharjoitukseen."
"Rovaniemen osaston evakuointiharjoituksessa ja ystävänpäivätapahtumassa tarjottiin osallistujille makkarat."
"Rovaniemen osaston vapaaehtoiset evakuoinnin tiimmellyksessä."

Lapin piirin 21 toimivasta osastosta 18 osallistui Sydäntalvi-valmiusharjoitukseen. Lapin piirin alueella vapaaehtoisia osallistui 185 henkilöä, joista uusia vapaaehtoisia oli 19. Tapahtumien osallistujina oli 486 asiakasta, lisäksi laitosten henkilökuntaa ja viranomaisia tapahtumissa oli 49. Tapahtumia oli seuraamassa 53 henkilöä ja kahdeksassa osastossa oli paikallismedia mukana. Osastot suunnittelivat tapahtuman omien resurssiensa mukaan ja kaikki järjestetyt tapahtumat palvelivat Sydäntalvelle asetettuja tavoitteita. Osastojen järjestämät tapahtumat olivat monipuolisia ja erilaisia.

Useissa osastoissa järjestettiin perinteinen ystävänpäivätapahtuma paikallisella vanhainkodilla tms. palvelutalossa. Ystäväjuhlien ohjelmassa oli yhteislaulua, musiikkiesityksiä, täytekakkukahvia ja muuta mukavaa yhteistä ohjelmaa. Monessa tapahtumassa samalla harjoiteltiin asukkaiden evakuointia yhdessä henkilökunnan ja paikkakunnan viranomaisten ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Samalla harjoiteltiin tarvittavien evakuointiasiakirjojen käyttöä ja järjestettiin ns. karttaharjoituksia. Paikkakuntien muut järjestöt kuten esimerkiksi VPK olivat mukana evakuoinneissa. Sallassa evakuontiharjoituksessa hyödynnettiin facebookkia, jonka avulla koottiin vapaaehtoisia paikkakunnan asukkaista mukaan evakuointiin ym. auttamistehtäviin.

SPR Lapin piiritoimistolla päivitettiin piirin valmiussuunnitelmaa, tarkasteltiin ja päivitettiin uudet toimintaohjekortit äkillisiä auttamistilanteita varten. Piiriin perustettiin tilannehuone harjoitusta varten ja jaettiin tehtävät paikallaolijoille. Piirin tavoitteena oli harjoitella tilanteen johtamista ja toimintaa tällaisessa äkillisessä tilanteessa. Harjoitus toteutettiin osin ns. ”karttaharjoituksena”.

Suuret kiitokset kaikille vapaaehtoisille ja osallistujille, sekä harjoituksessa mukana olleille yhteistyökumppaneille!

 

Liitteenä löydät SPR Lapin piirin valmiuspäällikön Annikki v. Pandyn laatiman harjoitusraportin.