Kesäkumit ja Kumikoulu

 

 

Kumikoulu

Kumikoulu on peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille suunnattu, terveystiedon opetusta täydentävä seksuaaliterveyden oppitunti. Kumikoulussa nuoret puhuvat nuorille. Tavoitteena on, että nuoret havahtuvat pohtimaan omaa seksuaalisuuttaan ja tiedostavat vastuullisen seksuaalikäyttäytymisen merkityksen. Heidän halutaan ymmärtävän, että he voivat itse vaikuttaa seksuaaliterveyteensä harkitsevalla sukupuolikäyttäytymisellä.

Mitä kumikoulussa opitaan?
- Kondomin oikea käyttö suojaa seksitaudeilta ja ei-toivotulta raskaudelta.
- Seksitaudeilta suojautuminen on jokaisen vastuulla.
- Klamydia leviää helposti. Siksi se on yleisin seksitauti Suomessa.
- Klamydiasta ei aina tule oireita. Tautia voi levittää oireettomana.
- Hiv on vaarallinen seksitauti, joka vaurioittaa elimistön puolustusjärjestelmää pysyvästi. Siihen ei ole parantavaa hoitoa.
- Kondomin käyttäminen harjoittelemalla tutuksi.

Kuka voi toimia vetäjänä?
Jos olet täyttänyt 18 vuotta ja sinua kiinnostaa edistää nuorten seksuaaliterveyttä, voit olla mukana toteuttamassa Kumikoulu-oppituntia. Kokoa tunnin järjestämistä varten 2–5 hengen ryhmä ja ilmoita ryhmäsi piirin nuorisotoiminnasta vastaavalle järjestötoiminnan suunnittelijalle.

 

Kesäkumit

Kesän aikana nuorille jaetaan kondomeita ja seksivalistusta eri festivaaleilla. Kampanjan tavoitteena on muistuttaa nuoria siitä, että heillä on oikeus suojautua ja suojata myös kumppaninsa. Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka ehkäisee sekä seksitauteja että raskauden. Kondomi on helppo hankkia ja käyttää.

Kesäkumikampanjalla on pitkä perinne. YleX ja Punainen Risti järjestivät ensimmäisen kampanjan jo vuonna 1995. – YleX haluaa olla mukana valistustyössä. Teemme tätä työtä nuorisokanavalle parhaiten sopivalla tavalla, olemme mukana siellä missä nuoretkin eli festareilla.