Tampere Ystävät

Liisa Flinck-Vasama
Kuvaaja: Liisa Flinck-Vasama
"Ystävänpäivä 2016 - Kiitos ystäville!"
Liisa Flinck-Vasama
Kuvaaja: Liisa Flinck-Vasama
"Ystävänpäivän luistelutapahtuma 2009"
Tampereen osaston arkisto
Kuvaaja: Tampereen osaston arkisto
"Lettukestit Koukkuniemessä"
Liisa Flinck-Vasama
Kuvaaja: Liisa Flinck-Vasama
"Ystävänpäivän Keskustorilla 14.2.2011, mieskuoro Laulajat esiinty, yli 20 asteen pakkanen ei latistanut tunnelmaa."
Martti Tamminen
Kuvaaja: Martti Tamminen
"Ystäväjuhla 14.2.2012, ystävätoimintaa 50 vuotta"
Liisa Flinck-Vasama
Kuvaaja: Liisa Flinck-Vasama
"Japanilainen ilta Tampurissa maaliskuussa 2011"

Tervetuloa osastomme ystävien omille sivuille.

Ryhmän aineistot ja materiaalit ovat nähtävissä vain jäsenille. Kirjaudu sisään omalla etu- ja sukunimellä. Nimimerkillä kirjautuvia ei hyväksytä ryhmään sisälle.

Ystävätoimintaa vuodesta 1962

Tampereen osaston vapaaehtoiset ystävät ovat toimineet vuodesta 1962 lähtien. Osastossa järjestettiin kaksi kurssia ystäville ja osastossa toimi ensimmäisenä vuonna yhteensä 43 potilaan ystävää.  Yleisradio esitti 13.12.1962 ”Kotien ohjelmassa” välähdyksiä ja haastatteluja Koukkuniemen potilaiden ystävien toiminnasta. Vuoden päästä aloittamisesta todettiin, että toiminta on jo vakiintunut yhdeksi osastomme sosiaalityön osa-alueeksi ja tätä toteamusta tuki sairaaloilta ja hoitolaitoksista saatu myönteinen suhtautuminen. Heti alussa toimintaan liittyi myös muiden Tampereen ja lähialueiden osastojen jäseniä. Vielä tänä päivänäkin osastomme ystävävälittäjä hoitaa koko Tampereen kaupungin aluetta. Aloitettaessa ystävätoimintaa olivat ensisijaisina kohteina Koukkuniemen vanhainkoti, Marjatan sairaala ja Hatanpään sairaala sekä yksityiskodit. Ystävätoiminta TAYS:n lastenosastolla oli 1980 – luvulla. Kuuselan palvelukodin dementiaosastolla ystävätoiminta aloitettiin 1999.  Vankilavierailutoiminta Kylmäkosken vankilassa alkoi 2000 Punaisen Ristin Toijalan osaston pyytäessä meiltä mukaan toimintaan.

Uutiset

Liisa Flinck-Vasama
Kuvaaja: Liisa Flinck-Vasama
"Sydäniskuri, miten se toimii ..."

Vietimme Tampurissa ystäväiltaa 20.3 maanantaina. Meillä kävi Tampereen osaston ensiapuryhmästä Paula esittelemässä heidän toimintaansa ja kuulimme miten defibrilaattoria tai toisella nimellä sydäniskuria käytetään. Kaikki olimme kiinnostuneita laitteesta ja sen käyttämisestä hätätilanteessa, saimme perinpohjaiset ja hyvät ohjeet. Saimme kuulla, että laitetta ei voi käyttää väärin. Sydäniskurissa oli nauhoitettu ääni, joka opasti koko ajan mitä täytyy tehdä, eikä laitetta pysty käyttämään väärin.

Jenna Pärnanen
Kuvaaja: Jenna Pärnanen
"Olen kaverikoira "

Meillä oli ystävänpäivänä 14.2 ystäväillan teemana ”kaverikoirat”. Illan aikana SPR:n tiloissa kävi Pirkanmaan kennelliiton kolme erilaista hännän huiskuttajaa: suloinen vanha mäyräkoira, eloisa kultainennoutaja ja rauhallinen labradorinnoutaja. Koirat käyttäytyivät koko illan erittäin hyvin, he rakastivat rapsuttelua yli kaiken enkä kyseenalaistanut sitä että sopivatko ne kaverikoiriksi. Vastauksen näki niiden innosta olla ihmisten lähellä ja huomion keskipisteenä. Paatuneimmankin vanhuksen tai yksinäisen nuoren sydän sulaa päästessään rapsuttelemaan koiran turkkia.

Laura Ahoviita
Kuvaaja: Laura Ahoviita

Tamperelainen Eeva Tuomarla 70, on tuttu näky Punaisen Ristin vapaaehtoistoimintakeskus Tampurissa. Eeva liittyi mukaan Punaisen Ristin ystävätoimintaan vuonna 1986 muutettuaan perheineen Tampereelle. Lapset olivat kouluikäisiä ja Eevalle jäi ylimääräistä aikaa, jonka hän päätti käyttää vapaaehtoistyöhön. Kipinä vapaaehtoistyöhön ja ystävätoimintaan syntyi jo lapsuudessa, sillä Eevan äidillä oli aikanaan tapana vierailla säännöllisesti yksinäisten vanhusten luona.
Ystäväkurssin jälkeen Eeva sai itselleen kaksi asiakasystävää, joiden kanssa muodostuikin pitkä, loppuelämän kestävä ystävyys. Ystävystymisen alkutaival ei ollut aivan yksinkertainen, sillä toinen asiakasystävistä koki yli 40-vuoden ikäeron esteenä ystävystymiselle jo ennen kuin ystäväpari oli ehtinyt edes tavata toisiaan. Eeva kuitenkin tarmokkaana pyysi saada tulla edes näyttäytymään ja lopputuloksena tästä ensi kohtaamisesta seurasikin yli vuosikymmenen mittainen aito ystävyyssuhde.
Valmistuttuaan lähihoitajaksi vuonna 1995, pystyi Eeva yhä paremmin hyödyntämään ammatissaan opittuja taitoja myös ystävätoiminnassa. Lähihoitajakoulutus osaltaan vahvisti Eevan itseluottamusta ja sai hänet lupautumaan muutamaa vuotta myöhemmin kuin huomaamattaan ystäväkouluttaja-kurssille vuonna 1999. Kurssin jälkeen Eevalla alkoi uudenlainen ”ura” Punaisen Ristin vapaaehtoisena ystäväkouluttajana. Nyt 17 -vuotta myöhemmin ja lukuisten ystäväkurssien pitämisen jälkeen Eeva kokee yhä kiitollisuutta kaikista hienoista kohtaamisista, joita on saanut kokea uusien vapaaehtoisystävien kanssa toimiessaan. Eevan pätevyys ystäväkouluttajana on umpeutumassa vuoden lopussa, mutta Eeva ei ole vielä päättänyt, aikooko uusia pätevyyttään vai suuntaako käytettävissä olevia voimavarojaan aivan uusille poluille.
Kysyttäessä Eevalta, mikä on saanut hänet tekemään vapaaehtoistyötä ystävätoiminnan parissa jo yli 30-vuoden ajan, on vastaus yksinkertainen. Parasta vapaaehtoisystävänä toimimisessa on ollut ihmisten kohtaaminen. Vapaaehtoisystävän vierailut ovat etenkin monelle vanhukselle elintärkeitä, sillä muita läheisiä tai ystäviä ei enää välttämättä ole olemassa ja myös omaiset saattavat asua hyvin kaukana.
Vapaaehtoistyö Punaisen Ristin eri toimintamuodoissa täyttää suuren osan Eevan vapaa-ajasta, mutta aikaa riittää myös muihin tärkeisiin asioihin, kuten ajan viettämiseen lastenlasten parissa, matkusteluun sekä teattereissa ja konserteissa käymiseen.
Tulevaisuudelta Eeva toivoo, että terveys säilyisi ja olisi mahdollisuus tehdä niitä asioita, joista pitää. Eeva on valmis vastaanottamaan uusien tuulien mukanaan tuomat haasteet. Yksi asia on kuitenkin varma. Vapaaehtoistyö ja ystävätoiminta pysyvät aina lähellä sydäntä.

Tapahtumat

Ei tapahtumia juuri nyt.

Foorumikirjoitukset

Ei foorumikirjoituksia juuri nyt.