Maria, ensiapupäivystäjä

Maria Friman
Kuvaaja: Maria Friman

 

Ympärivuotinen harrastus vei mukanaan

Telealalla työskentelevä Maria tuli mukaan SPR:n ensiaputoimintaan viitisen vuotta sitten työpaikkansa kautta. ”Osallistuin työnantajani järjestämälle EA2-kurssille, jolla kerrottiin SPR:n rinnepäivystyksistä. Koska koko perhe harrastaa laskettelua, innostuin asiasta ja sopivaa kurssia odotellessa rupesin käymään ensiapuryhmän illoissa. Harrastus veikin pian mukanaan, ja nykyään sekä kesät että talvet menevät päivystäessä”, sekä rinteessä että erilaisissa tapahtumissa päivystävä Maria muistelee.

Parhaimmillaan ensiapupäivystäjän tehtävät ovat Marian mielestä silloin, kun niistä saa sekä onnistumisen elämyksiä että pääsee todella auttamaan. ”On upea tunne huomata, että on kyennyt haastavassa tilanteessa toimimaan paineen alla järkevästi ja annettu ensiapu on antanut ensihoidon ammattilaisille parhaat mahdolliset edellytykset onnistua työssään”, Maria pohtii.

Ensiapuharrastuksen kautta Maria on saanut myös paljon uusia ystäviä. ”Näissä hommissa tapaa ihan mahtavaa porukkaa, jolta saa kaiken lisäksi oppia paljon. Eikä ole yhtään hullumpaa päästä laskettelemaan ilmaiseksi päivystämisen lomassa”, liikunnallinen Maria iloitsee.

Ensiapuharrastusta Maria suosittelee kaikille taustaan katsomatta: ”Ei ole ihmistä, jolle näistä taidoista ei olisi iloa. Jokaiselle meistä tulee vastaan ensiaputaitoja vaativia tilanteita, joissa on hienoa osata toimia oikein. Ensiapuosaamisesta tulee turvallinen mieli.”