Kotoutumisen tuki ja yhdenvertaisuuden edistäminen

Elina Wachira/SPR
Kuvaaja: Elina Wachira/SPR
Pentti Potkonen
Kuvaaja: Pentti Potkonen
"Kielikurssilla opitaan suomen kieltä."
Altti Näsi
Kuvaaja: Altti Näsi
"Rasisminvastaisen viikon flashmob Tampereen rautatieasemalla 2014."
Altti Näsi
Kuvaaja: Altti Näsi
"Yhdenvertaisuus-marssi Tampereella 2015."

Kaikille avointa ja saavutettavaa toimintaa

Punaisen Ristin vapaaehtoistoimintaan ovat tervetulleita kaikki, jotka tuntevat järjestön arvot omikseen. Toiminta tuo yhteen ihmisiä monenlaisista eri taustoista. 

Moninaisuus on kaikessa toiminnassamme rikkautta. Nuoret tuovat mukanaan uutta tietoa ja uusia toimintatapoja. Vanhemmat ihmiset puolestaan elämänkokemuksen antamaa ymmärrystä. Toisenlaisessa kulttuurissa kasvaneilla on tarjota uusia näkökulmia ja erilaisia toimintatapoja ja yhdessä toimien osaamisemme monipuolistuu ja vahvistuu. Monimuotoinen tekijäjoukko lisää osaston ja koko järjestön kokonaisvalmiutta varautua erilaisiin auttamistehtäviin! Toimimalla yhdessä erilaisten ihmisten kanssa vähennämme syrjäytymistä, yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden kokemuksia ja samalla hyvinvointi ja osallisuuden kokemukset vahvistuvat.

Vapaaehtoisena voit olla mukana edistämässä yhdenvertaisuutta ja rakentamassa moniarvoista yhteiskuntaa. Syrjinnän- ja rasisminvastainen vaikuttamistyö on tärkeä osa toimintaamme, seuraamme keskusteluja ja ilmiöitä aiheen ympärillä ja tuomme tietoa ja tuoreita näkökulmia esiin tapaamisissa ja koulutuksissa.

Vapaaehtoiset maahanmuuttajan tukena

Punaisen Ristin kansainvälisen liikkeen perustehtävä on auttaa ja suojella kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä ja niinpä pakolaistyö on aivan sen ytimessä. Suomen Punaisen Ristin maahanmuuttotyö on osa kansainvälisen avun ketjua, joka ulottuu kriisialueilta uuteen asuinympäristöön. Valtakunnallisesti avustamme viranomaisia kiintiöpakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanotossa ja laajamittaiseen maahantuloon varautumisessa. Henkilötiedustelun ja perheenyhdistämisessä auttamisen kautta avustamme palauttamaan katkenneita yhteyksiä perheeseen ja sukulaisiin. Osastoissa vapaaehtoisvoimin tapahtuva kotoutumista tukeva toiminta on avainasemassa uusien tulijoiden paikkakunnalle tervetulleeksi toivottamisessa ja tutustumisessa uuteen ympäristöön, kieleen ja tapakulttuuriin. Kotoutumisen tuen toimintamuodoista osastoissa löydät lisätietoa Kotoutumisen tukena maahan muuttaneelle sivulta.

Vinkkejä osaston toimintaan:

  • Ennen kaikkea kohtaa kaikki uudet ihmiset avoimuudella, uteliaasti ja kunnioittavasti. Kutsu mukaan ja näytä, että meillä on kivaa yhdessä. Osasto saa uusia toimijoita, valmius kaikkeen toimintaan kasvaa ja moninaistuu ja olemme vahvoja toimijoita vielä tulevaisuudessakin
  • Järjestä osastossasi teemailta, kehittämispäivä tai moninaisuus vapaaehtoistoiminnassa -koulutus. Piiritoimiston työntekijät auttavat suunnittelussa ja toteutuksessa
  • Osallistu vaikuttamistyöhön. Järjestä kouluvierailu, keskustelutilaisuus, valokuvanäyttely tai tapahtuma teeman tiimoilta ja ota vuosittain osaa kampanjoihin. Tutustu toimintaan täällä
  • Jos paikkakunnallasi on tarvetta alkuvaiheen kotoutumisen tuen vapaaehtoistoiminnan muodoille, järjestä yhdessä piiritoimiston kanssa koulutusta ja mahdollista uuden toiminnan aloittaminen. Löydät lisätietoa kotoutumisen tuen toiminnasta alasivulta.

 

Piiritoimistolta saat lisätietoja toiminnasta Emma Peuralta (040 184 6911, emma.peura@redcross.fi).