Verenluovutus

Sirpa Ojanen
Kuvaaja: Sirpa Ojanen
"Maanantaina 10.9.2012 verenluovutustilaisuus Paimiossa Kansanopistolla. Kuvassa luovuttaja Timo Sjöblom (vas.), luovuttaja Tuija Muntola ja kahvinkeittäjä Irmeli Sonkki."

Verenluovutus on yksi keino antaa toiselle elämä. Verta tarvitaan joka päivä ja joka hetki esimerkiksi erilaisissa suurissa leikkauksissa. Paimiossa verenluovutuksia järjesteään neljä kertaa vuodessa, joiden aikana verta luovuttaa yhteensä noin 350–400 kävijää.

Koska luovutetun veren tulee olla turvallista potilaalle eikä verenluovutuksesta saa olla haittaa luovuttajalle itselleen, on tärkeää, että luovuttaja on terve. Kaikki terveet 18–65-vuotiaat, joiden paino ylittää 50 kg, voivat luovuttaa verta.

Jos sinulla on kysyttävää verenluovutuksesta tai haluat varmistaa, sovitko luovuttajaksi, voit soittaa verenluovuttajien maksuttomaan infopuhelimeen numeroon 0800 0 5801. Puhelimesta vastaa SPR:n Veripalvelun koulutettu henkilökunta arkisin klo 8–17. Halutessasi voit myös lähettää sähköpostia osoitteeseen verenluovutus(at)veripalvelu.fi tai testata itsesi nettitestillä.

Verenluovutuspaikka on Jokelan koulun liikuntasali.

Sinun ei tarvitse varata aikaa verenluovuttamiseen – riittää, että sinulla itselläsi on hetki aikaa ja halu auttaa.