Täyden kympin suoritus

Laura Kotila
Kuvaaja: Laura Kotila
"Matti Saranpään valppaus ja ripeä toiminta sai kiitosta Punaisen Ristin Itä-Helsingin osaston ensiapuryhmän konkarilta, Eila Kaitaselta."

Apua! Oskari Perholehto viilsi vahingossa leipäveitsellä syvän haavan avokämmeneen, vieläpä keskellä Itäkeskuksen Prismaa. Voisiko joku auttaa?

Perholehto seisoo verinen kämmen ojossa keskellä Prisman käytävää ja pyytää ohikulkijoilta apua. 2-vuotiaan poikansa kanssa kauppareissulla oleva Matti Saranpää on heti valppaana paikalla.

Ensiapulaukusta löytyy pikaisesti asianmukaiset tarvikkeet. Paineside kääriytyy näppärästi kämmenen ympäri ja verenvuoto on muutamassa minuutissa tyrehdytetty. Saranpään valppaus ja ripeä toiminta jopa hieman häkellyttää. Täyden kympin suoritus, kehuvat vieressä Punaisen Ristin ensiavun konkarit.

Todellisuudessa haava ei ole aito, vaan Punaisen Ristin Itä-Helsingin osaston aktiivi Eila Kaitaisen taidokkaan maskeeraustyön tulos. Kyseessä on Punaisen Ristin viikon ensiaputesti, jonka tarkoituksena on herätellä ihmisiä ymmärtämään ensiaputaitojen merkitys ja houkutella uusia aktiiveja mukaan Itä-Helsingin osaston toimintaan.

Uskalla auttaa

Saranpää myöntää, ettei aluksi huomannut tilanteen olleen lavastettu, joten auttamisreaktio tuli selkäytimestä.

– Jos on oikea hätätilanne, minulla menee päälle sellainen rauhallinen toimintamoodi. Ensiaputaitojen osaaminen on todella tärkeää. Näen silti vielä tärkeämpänä sen, että jokainen uskaltaisi auttaa ja tarpeen vaatiessa koskettaa, vaikka tilanne tuntuisikin pelottavalta, hän pohtii.
 
Saranpää pahoittelee, että Suomessa liian usein katsotaan avuntarvitsijaa vain vierestä ja päivitellään, kun tilanne vaatisi ennen kaikkea toimintaa.
 

Ensiapu kansalaistaidoksi

Testi jatkuu ja aika lähellä kympin suoritusta on myös paikalle sattunut Mauri Leinonen. Aikoinaan uimavalvojanakin toiminut Leinonen ei häkelly hätätilanteessa. Hän kertoo paikkailleensa paljon haavoja elämänsä aikana, jopa elvytys on tuttu taito.
 
– Olen tottunut auttamaan ihmisiä. Hyppään vaikka mereen tai järveen, ja pysähdyn taatusti tarpeen vaatiessa kadulla auttamaan, hän sanoo.
 
Leinonen painottaa, että ensiaputaidot tulisi saattaa kaikille pakollisiksi kansalaistaidoiksi.
 
– Samalla tavalla kuin lapsia opetetaan lukemaan tai uimaan, myös ensiaputaidot tulisi olla kaikkien hallinnassa.
 

Palautetta suorituksesta

Itä-Helsingin osaston ensiaputestissä auttamaan jäivät selkeästi valveutuneimmat ihmiset. Osaston aktiivi Oskari Perholehto pyyhkii tekohaavan kädestään ja antaa palautetta jokaisen suorituksen jälkeen. Ihan kaikki eivät muista laittaa haavaan painesidettä, jolloin Perholehto neuvoo, kuinka paineside tehdään. Myös kolmioliinan asettamista harjoitellaan.
 
Myös muut esittelypisteessä päivystävät osaston aktiivit jakavat tietoa ohikulkijoille. Ensiapuryhmän konkari Matti Kokoi painottaa, että tapahtuman tarkoitus on herätellä ihmisiä.
 
– Kuka tahansa voi törmätä missä tahansa tilanteeseen, jossa ensiaputaitoja tarvitaan. Ensiaputaitoja ei voi koskaan korostaa liikaa.