Punainen Risti tekee paljon yhteistyötä koulujen ja oppilaitosten kanssa.

Koulu- ja oppilaitosyhteistyö Helsingin ja Uudenmaan piirissä

Kuva: Mari Grus, Suomen Punainen Risti

Teemme yhteistyötä koulujen ja oppilaitosten kanssa ala- ja yläkouluista lukioihin, ammattiopistoihin ja korkeakouluihin. 

Yhteistyömahdollisuuksia kannattaa kysyä suoraan lähimmästä Punaisen Ristin osastosta. HUPin osastojen yhteystiedot

Lisätietoa koulu- ja oppilaitosyhteistyön mahdollisuuksista

Laura Taivainen-Ristimäki

Nuorisotoiminnan suunnittelija
puh. 040 562 7201
laura.taivainen-ristimaki@redcross.fi

Sähköpostitse: laura.taivainen-ristimaki@redcross.fi 

Koulu- ja oppilaitosyhteistyötä HUPin alueella

Ensiaputaidot ovat tärkeitä kaikenikäisille, myös lapsille ja nuorille. Niitä olisikin tärkeää päästä harjoittelemaan myös koulussa.

  • Esiopetukseen ja alakoulun ensimmäisille luokille on suunnattu Auta Eppua -materiaali.
  • Viidesluokkalaisille Punainen Risti järjestää yhdessä Lähi-Tapiolan kanssa Sankarikoulutuksia.
  • Tunnin tai kahden tunnin mittaiset Auttajakurssit sopivat hyvin monen ikäisille. Niitä voit kysellä joko piiritoimistosta (hup.neuvonta@punainenristi.fi) tai suoraan paikalliselta osastolta.
  • Osaa auttaa -taitoradan materiaaleja opettaja voi myös omatoimisesti hyödyntää ensiapuopetuksessa.
  • Koulussa voi käydä myös kattavampia EA1 ja EA2 -kursseja.

Osa Punaisen Ristin vapaaehtoisista käy mielellään kouluissa kertomassa järjestön tekemästä auttamistyöstä tai muuten puhumassa tärkeistä aiheista. Kouluvierailijat käyttävät usein valmiita tuntirunkoja, joita on seuraavista aiheista:

  • SPR – Auttajat!-tunnilla tutustutaan työhön, jota Punainen Risti tekee Suomessa ja maailmalla sekä vapaaehtoistyön yhteiskunnalliseen ja inhimilliseen merkitykseen.
  • Toiminnallisella Asennetalkoot!-tunnilla taas haastetaan oppilaat pohtimaan yleisesti vallitsevia ennakkoluuloja sekä rasismin syitä ja ilmenemismuotoja (yläkoululaisille). 
  • #KivaKunHuomaat-tunnilla herätetään nuoret ajattelemaan toisten huomioimista ja huomaamisen merkitystä, myös huomaamatta jättämisen merkitystä sekä haastetaan heidät tekemään tavallisia, toiset huomioivia tekoja koulussa ja kotona. Se soveltuu 5-9.luokkalaisille.

Oppitunneilla aiheita lähestytään lasten ja nuorten näkökulmasta ja tunnit on suunniteltu eri ikäryhmille sopiviksi. Alakoululaisille suunnattu tunti sopii parhaiten 4-6.luokkalaisille ja on kestoltaan 45 minuuttia. Yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille suunnatut tunnit ovat kestoltaan noin 60-75minuuttia. 

Kouluvierailut voivat liittyä myös muihin aiheisiin, joista kouluissa on tärkeää puhua. Esimerkiksi avustustyöntekijät voivat kertoa omasta työstään maailmalla tai ystävävapaaehtoiset tai Vapaaehtoisen Pelastuspalvelun etsijät omista kokemuksistaan. Myös päihde- ja seksuaaliterveystyöllä on kouluun sopivia materiaaleja haastavien aiheiden käsittelyyn.

Kouluvierailuista voit kysyä lisää hup.neuvonta@punainenristi.fi.

LäksyHelppi eli läksykerho on vapaaehtoisten ohjaajien ohjaama kerho, joka toimii tavallisesti koululla tai koulun lähellä, vaikka kirjastolla. Kerho voi olla rajattu oman koulun oppilaille tai sen voi muodostaa usean lähikoulun yhteisenä kerhona. LäksyHelppi voidaan halutessa järjestää myös etäyhteydellä.

LäksyHelppi-ryhmä on yleensä rajattu myös iän mukaan esimerkiksi ala-asteikäisille, yläasteikäisille, lukiolaisille tai aikuisopiskelijoille. Piirissämme toimii myös maahan muuttaneille suunnattuja, tietyn tukikielen tarjoavia ryhmiä ja perheryhmiä.

LäksyHelppi järjestetään yhteistyössä paikallisen osaston kanssa. Tavallisesti se on koulun alueella toimiva osasto.

Lisätietoja

Laura Taivainen-Ristimäki

Nuorisotoiminnan suunnittelija
puh. 040 562 7201
laura.taivainen-ristimaki@redcross.fi

Koulu voi tiivistää yhteistyötä Punaisen Ristin kanssa ja ryhtyä Punaisen Ristin teemakouluksi. Teemakoulut tekevät lähiosaston kanssa monivuotista ja suunnitelmallista yhteistyötä.

Osaston vapaaehtoiset suunnittelevat toimintaa yhdessä opettajien, koululaisten ja vanhempainyhdistysten kanssa. Ohjelma voi olla esimerkiksi ensiapuradan, aamunavauksen tai Nälkäpäivä -keräyksen järjestäminen, koulun tiloissa toimiva kerho tai kampanja.

Lisätietoa: hup.neuvonta@punainenristi.fi

Alueemme Punaisen Ristin teemakoulut

Pikku-Huopalahden ala-aste
Pihkapuiston ala-aste
Puotilan peruskoulu
Helsingin ranskalais-suomalainen koulu
Helsingin medialukio
Haukilahden lukio
Tikkurilan lukio
Eiran aikuislukio

Punaisen Ristin oppimateriaalipalvelu

Punainen Risti tuottaa opettamisen tueksi opetusmateriaaleja ja -menetelmiä esimerkiksi ensiavun harjoittelemisesta, yhdenvertaisuudesta ja globaaleista ilmiöistä. Tutustu Punaisen Ristin oppimateriaalipalveluun.